70 vuotta työtä perheiden parhaaksi

 

Pastori Jouko Vesala johtaa perheasian neuvottelukeskusta Lahdessa. Kuva Vuokko Vänskä

Jos parisuhde tökkii, erokriisi on päällä tai henkilökohtainen elämä ahdistaa, ammattimaista apua tarjoaa kirkon perheneuvonta. Se on maksutonta niin kirkkoon kuuluville kuin kuulumattomillekin. Keskustelut ovat ehdottoman luottamuksellisia.

Tänään keskiviikkona 19.11. tulee kuluneeksi 70 vuotta siitä, kun kirkon perheneuvonta alkoi Tampereella. Nykyisin perheaisain neuvottelukeskuksia toimii 41 paikkakunnalla, työntekijöitä on yhteensä lähes 200. Noin puolella perheasiain neuvottelukeskuksista on ostopalvelusopimus kunnan kanssa.

Toiminnan syntymäpäivänä järjestettiin avointen ovien päivä Lahdessa. Perheasian neuvottelukeskuksen johtaja, pastori Jouko Vesala työntekijöineen otti vieraat vastaan viihtyisissä ja rauhallisissa tiloissa kaupungin keskustassa.
Lahteen neuvottelukeskus perustettiin vuonna 1954. Tällä hetkellä kokoaikaisia työntekijöitä on kuusi. Lahden keskuksessa käy vuosittain lähes 700 asiakasta, pääosin 20-49 -vuotiaita.

– Teemme pääasiassa pariterapiaa. Painopisteenä ovat lapsiperheiden vanhemmat. Lisäksi pidämme alustuksia sekä eroryhmiä eronneille, Jouko Vesala kertoo.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Yleisin syy hakeutua perheneuvontaan ovat parisuhteen ongelmat, kuten esimerkiksi keskinäinen vieraantuminen, puhumattomuus, uskottomuus tai mustasukkaisuus. Myös erokysymysten pohdinta tai elämänvaiheisiin liittyvät kriisit panevat hakemaan apua.

Vesala kertoo, että asiakkaat ovat varsin tyytyväisiä saamaansa palveluun. Hän näyttää Lahden tilastoja, joiden mukaan yli 70 prosenttia koki käynneistä olleen hyötyä itselle tai koko perheelle. Perheneuvojan toimintaa Lahdessa piti erinomaisena 78 prosenttia, hyvänä 21 prosenttia ja tyydyttävänä alle 2 prosenttia. Käynnit vaikuttivat myönteisesti myös käsitykseen kirkosta suurimmalla osalla asiakkaista.