Ihmisiä ja ilmiöitä: Venäjän hyökkäys karisti Timo Soinista EU-kriittisyyden: ”Ennen katsoin tahallaan sivuun, kun sopi agendaan vetää turpaan”

30-vuotiaan Exitin tuoreus säilyy ja kasvaa edelleen

 

Exit. Kuva: Ohjelmatoimisto Kristalli

Exit juhlii tänä syksynä 30-vuotissyntymäpäiviään juhlakiertueella sekä julkaisemalla uuden albumin. Yhtyeen kitaristin Markku Perttilän mukaan Exitin missio on kertoa musiikin keinoin ilosanomaa Ylösnousseesta Vapahtajasta.

– Exit on seitsenhenkinen orkesteri, jossa on viisi lauluntekijää ja neljä laulusolistia, niinpä jokaisella lauluntekijällä on tietenkin oman näköinen tapansa sanoittaa asioita. Muusikkojen lisäksi orkesteriin kuuluu olennaisena osana myös tekniikan miehet. Mielestäni on suuri rikkaus, että orkesteriin mahtuu monenlaisia näkökulmia ja monenlaista teologistakin pohdintaa, Markku Perttilä toteaa.

Uskon lisäksi yhtyeen jäseniä yhdistää rakkaus musiikkiin: sen kuuntelemiseen, tutkimiseen ja luomiseen. Perttilä kertoo, että jokaisella on vahva halu kehittyä muusikkona, ja sitä kautta kehittää ja uudistaa myös bändin musiikillista ilmettä.

Sansa Neliöb 10.9.-9.10. MJa

”30 vuotta Askeleita” -kiertue nähdään Helsingissä, Tampereella, Seinäjoella, Oulussa ja Jyväskylässä. Perttilä lupaa, että konsertit ovat sekä musiikillisesti että sanomallisesti vaikuttavia ja koskettavia.

– Odotan, että yhdessä yleisön kanssa saamme kokea yhteyttä toisiimme, ja että yhdessä yleisön kanssa saamme kokea myös Jumalamme läsnäolon ja hoitavuuden. Odotan, että olemme musiikillisesti parhaassa vireessä ikinä, ja että sekä yleisö että me voimme lähteä konserteista uskon, toivon ja rakkauden ympäröiminä.

”Exitissä katse on aina eteenpäin”

Uusi albumi ”3.0” julkaistaan 14.9 ja se on yhtyeen 14. suomenkielinen äänite.

– Minulle merkitsi paljon Exitin koko 30-vuotisen taipaleen läpi kulkeneen Matin kommentti, että uuden levyn tekemisessä on ollut yhtä innostunut tunnelma kuin ihan ensimmäisen levyn teossa. Itse olen ollut Exitin riveissä n. 12 vuotta ja omalla kokemuksellani allekirjoitan täysin Matin kokemuksen. Exitin musiikki on saanut uuden päivityksen. Siihen viittaa myös levyn nimi 3.0, Perttilä selittää.

Perttilän mukaan Exitin jäsenet myös ruokkivat toinen toisiaan ideoilla ja innostuksella. Hän kokee, että Exit on joukko huipputaitavia muusikoita, jotka arvostavat suuresti toisiaan ja kuuntelevat toistensa ideoita.

– Sellaisessa ilmapiirissä tuoreus säilyy ja kasvaa yhä edelleen. Arvostan suuresti sitä, että Exitissä katse on aina eteenpäin. Uusia levyjä tehdään tiheään tahtiin, ja aito lapsenomainen innostus on säilynyt tekemisessä.

Yksi merkittävä tekijä Exitin kykyyn pysyä tuoreena ovat Perttilän mukaan huipputuottajat, joiden kanssa Exit on saanut tehdä yhteistyötä. Pian ilmestyvän levyn tuottaja Jonas Olsson on Perttilän mukaan hyvä esimerkki ihmisestä, joka rautaisella ammattitaidollaan ja musiikillisella luovuudellaan toi uudelle levylle tuoreen soundimaailman ja uudenlaisen näkökulman levyn tekemiseen.

Ihailijasta jäseneksi

Perttilä oli 12-vuotias, kun Exit perustettiin.

– Muistan hyvin ihan ne alkuajat, kun kohistiin, että Pekka Simojoki ystävineen on perustanut todella taitavan bändin, jolla on iso äänentoisto ja hienot valot. Kävin monessa Exitin konsertissa ja unelmoin, että saisin joskus soittaa samanlaisilla lavoilla, ja että osaisin soittaa yhtä taitavasti.

Perttilän on vaikea valita yhtä lempikappaletta Exitin tuotannosta.

– Minulle hyvin rakkaita ovat Jari Levyn laulut. Hänellä on ihmeellinen taito laulaa hyvyydestä, uskosta ja rakkaudesta tämän päivän kielellä ja niin, että ne koskettavat tämän päivän ongelmia ja kokemuksia. Niissä arki on vahvasti läsnä, mutta yhtä aikaa ne sisältävät sellaista viisautta, joka koskettaa minua syvältä, hän kertoo.

Perttilä kokee itsensä onnekkaaksi ja etuoikeutetuksi, että saa tänä päivänä olla itse mukana Exitissä. Ammattimuusikkona hänelle merkitsee paljon Exitin organisaation vahva ammattitaito. Hänelle on tärkeää laulaa rakastavasta Vapahtajasta, joka kehottaa meitä rakastamaan toisiamme ja Jumalaa kaikesta sydämestämme.

– Saamme olla keskeneräisiä ja puutteellisia, mutta olemme silti arvokkaita. Sitä sanomaa laulan mielelläni ihmisille, hän toteaa.

 

 

 

 

 

 

 

Aiheet

,