Alkoholismin varjossa kasvanut Sirpa löysi oman sisäisen lapsensa

 

Kuva: Istockphoto

Sirpa löysi Alkoholistien Aikuisissa Lapsissa yhteyden itseensä ja muihin. Hengellinen prosessi alkoi, kun hän kohtasi menneisyytensä kivut rehellisesti.

Teksti Kati Pitkälä

Sirpa, 57, on käynyt Alkoholistien Aikuisten Lasten kokouksissa kolme vuotta.  Sirpan vanhemmat olivat yksityisyrittäjiä, työnarkomaaneja ja sodan vaurioittamia. Lapsuutta varjostivat isän alkoholismi ja äidin narsismi.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

– Näin paljon sellaista, mitä en olisi halunnut. Äiti myös viestitti minulle, että olen vääränlainen, joten koin huonommuutta.

Sirpa oli oireillut koko ikänsä. Hänellä oli ollut masennusta, ahdistusta ja liiallista päihteidenkäyttöä murrosiästä lähtien.

– Se pysyi työelämässä aisoissa. Käytin alkoholia lääkkeeksi ahdistuneisuuteen ja pelkoihin. Käyttö lisääntyi kuitenkin vuosien mittaan.

Elämä oli ollut kulkemista kriisistä kriisiin. Hengellisillä asioilla ei ollut erityistä sijaa hänen elämässään.

– Sitten huusin Jumalaa auttamaan minua. Alkoi tapahtumaketju, jonka aluksi menin ensimmäiseen AA-palaveriin. Koin jotain niin hyvää ja lämmintä, että päätin tehdä kaikkeni pysyäkseni erossa päihteistä. Alkoi kasvuprosessi. Päätin ottaa selvää siitä, millainen ihminen oikeasti olen.

Kriisistä kasvuun

Sirpa päätyi ACA:an 13 vuoden raittiuden jälkeen.

– Se tapahtui elämänkriisin seurauksena. Aiemmin kaikki energia oli mennyt raittiina pysymiseen. Nyt pääsin toipumaan.

ACA:sta Sirpa löysi luonteenpiirreluettelon, joka yhdistää alkoholistiperheessä kasvaneita lapsia. Sirpa oli samaistunut mm. auktoriteettihahmojen pelkoon, itsensä jyrkkään tuomitsemiseen, tunteiden tukahduttamiseen ja oman identiteetin kadottamiseen sekä hyväksynnän hakemiseen.

– Puolen vuoden naimisissa olon jälkeen ei ollut varmaa, selviääkö mieheni aggressiivisesta syövästään, johon hän sairastui. Autoin miestäni niin täysillä, että unohdin omat tarpeeni. Mieheni kuitenkin selvisi. Olin jo lapsena pyrkinyt pelastamaan äitiäni ja siskoani isäni alkoholismilta ja väkivallalta. Nyt tein tavallaan samaa. Uuvuin ja lähdin hakemaan apua. Koin, että ACA:ssa oli saman kokeneita ihmisiä.

Kuin sipulia kuorisi

ACA-ohjelma on auttanut Sirpaa vuosien mittaan paljon.  

– On ollut tärkeää mennä kohti lapsuuden kipeitä tuntemuksia ja sitä kaikkea, mitä isän väkivallan pelko on aiheuttanut. Siinä lakkaa juoksemasta tunteitaan karkuun ja askeltaa tuskansa läpi.

ACA:ssa toipuminen perustuu tuen saamiseen ja antamiseen. ACA:n jäsen voi pyytää toista jäsentä tukihenkilöksi, jonka kanssa käydä asioita tarkemmin läpi.

– Asioihin voi palata tarvittaessa uudelleen. Menneisyyttä voi käsitellä kerros kerrokselta, kuin kuorisi sipulia. Tämä on sellainen toipumisohjelma loppuelämäksi, vaikka ei olekaan tarkoitus jäädä menneeseen kiinni. Pyrimme elämään tässä päivässä.

Empaattinen suhtautuminen löytyy

Sirpa on opetellut myötätuntoista suhtautumista itseensä. Hän on myös yrittänyt vapautua tuomitsevasta ja arvostelevasta suhtautumisesta itseen ja toisiin.

– Sisäistä lasta itsessäni olen löytänyt hiljentymällä sekä leikin ja luovuuden kautta.

Sirpa on löytänyt Jumalan rakkauden avulla oman sisäisen lapsensa paremmin.

– Sisäinen lapsi on aito itse meissä, jolla on käsitys oikeasta ja väärästä. Tämä lapsi tahtoo olla vapaa ja yhteydessä Luojaansa. Sen avulla, että olen kokenut Jumalan rakastavana Isänä.

Löytöretki hengellisyyteen

Rukouksen ja hiljentymisen kautta Sirpan suhde Jumalaan on syventynyt.

– Aloin lukea Raamattua ja etsiä Jumalaa heti raittiuden alusta lähtien. Uskon, että Jumala on käyttänyt kipeitä kokemuksiani, jotta saisin palata Hänen alkuperäiseen yhteyteensä. Ohjelmamme ei ole sitoutunut mihinkään uskontoon, vaan tämä on oma kokemukseni.

Sirpa toteaa, että hengellisyys ja kyky luopua kontrollista voivat olla alkoholistiperheessä kasvaneelle henkilölle vaikeita asioita.

–  Ohjelmassamme on kehotus luovuttaa tahtonsa Korkeamman Voiman käsiin. Se on ihan ratkaiseva asia. Uskaltaa heittäytyä ja ottaa elämä sellaisena vastaan, kuin se tulee. On oleellista myöntää oma voimattomuutensa ja se, että kaikkia asioita ei voi muuttaa.

Sirpan nimi on muutettu.

*

Paikka erilaisille, saman kokeneille

Alkoholistien Aikuiset Lapset (Adult Children of Alcoholics) -ryhmiä on ollut Suomessa vuodesta 1987, ja ne tulivat Suomeen muutaman ihmisen kautta. He käynnistivät toiminnan aluksi kurssimuotoisesti.  ACA:n alkuunpanijoita Suomessa oli vähän yli kymmenen henkilöä, ja liike lähti pian leviämään ympäri Suomea.

Nykyään ryhmiä on ympäri Suomea 31 kaupungissa, kävijöitä on satoja. Kokousten lisäksi järjestetään kursseja ja leirejä. ACA perustuu 12 askeleeseen ja 12 perinteeseen, joiden mukaan toiminta on anonyymia ja omavaraista, eikä ole sidoksissa mihinkään ulkopuoliseen tahoon, uskontoon tai yhteiskunnan toimijaan.

 

Suomen ACA viettää 30-vuotisjuhliaan 9.9.2017 klo 10-17 Helsingin Kalliolassa.