Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

”Nyt olen terve”

 

Teferi Temesgen on yksi aids-projektin edunsaajista. KUVA: MATTI KORHONEN

HIV-positiivinen Teferi Temesgen ei ollut työkuntoinen ennen kuin pääsi kehitysprojektin piiriin. Teferi on yksi 250:sta etiopialaisesta edunsaajasta Ulkoministeriön, Kansanlähetyksen ja Mekane Yesus -kirkon aids-projektissa.

Lounais-Etiopian Agarossa asuvalle Teferi Temesgenille projekti kustansi työvälineet, jotta hän voisi työskennellä puuseppänä ja myydä komeita tuotoksiaan torilla.

– Kun tulin projektiin, olin hyvin sairas enkä pystynyt elättämään itseäni. Projektissa olen saanut ruoka- ja lääkeapua ja olen nyt terve. Kuukausi sitten aloitin työpajan. Teen muun muassa sänkyjä, ovia, ikkunoita ja tuoleja. Pidän todella työstäni, Teferi sanoi Uudelle Tielle lokakuussa.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

Myös Teferin vaimo on HI-positiivinen, samoin toinen heidän lapsistaan. Teferi kuitenkin pitää työstään ja uskoo pystyvänsä elättämään perheensä sen avulla.

HIV ei ole kuolemantuomio

Teferi Temesgen on yksi projektin 250:stä suorasta edunsaajasta. HIV/aids-projektissa autetaan tartunnan saaneita muun muassa kustantamalla heille terveydenhoito ja jakamalla hygieniatarvikkeita. Sekä tartunnan saaneita että riskiryhmään kuuluvia autetaan oman työpajan tai pienyrityksen perustamisessa. Projekti järjestää myös testauksia ja levittää tietoisuutta aidsista.

Antiretroviraali-lääkkeillä pystytään nykyisin vähentämään merkittävästi aids-kuolemia. HI-viruksen kantaja voi lääkkeiden avulla elää varsin normaalia elämää. Sairaudet, kuten tuberkuloosi, ovat HI-positiiviselle kuitenkin erittäin vaarallisia.

– Projekti kattaa edunsaajille kaikki lääkekustannukset. Tiimiläiset antavat myös terveyskoulutusta edunsaajille. Ne, jotka olivat ennen projektiin pääsyä hyvin sairaita, ovat nyt työkykyisiä. Jotkut heistä ovat nyt taloudellisesti itsenäisiä, projektipäällikkö Solomon Shiferaw kertoo.

Projekti Ulkoministeriön syynissä

Ulkoasianministeriö pyysi ennen joulua Kansanlähetykseltä selvitystä aids-hankkeesta. Taustalla oli Sari Roman-Lagerspetzin Helsingin Sanomissa julkaistu mielipidekirjoitus. Siinä hän esitti, ettei valtion tulisi rahoittaa aids-hanketta, koska Kansanlähetyksen työntekijät järjestävät Etiopiassa Mekane Yesus -kirkon kanssa Tosi rakkaus odottaa -seminaareja, joissa opetetaan seksin kuuluvan vain miehen ja naisen väliseen avioliittoon.

Kansanlähetys korosti Ulkoministeriölle antamassaan lausunnossaan sitä, että seminaaritoiminta on täysin erillään aids-projektista ja muista Mekane Yesus -kirkon kehitysyhteistyöprojekteista. Lausunnon mukaan yksikään aids-projektin asiakkaista ei ole osallistunut seminaaritoimintaan. Ulkoministeriö ei ole vielä vastannut selvitykseen.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie