Kristittyjen määrä kasvaa muualla kuin länsimaissa

 

Kristinuskon painopiste on siirtynyt etelään. Länsimaiden ulkopuolella myös lähetysinto on kasvussa. KUVA: MATTI KORHONEN

Länsimaissa kristityt vähenevät, mutta muualla maailmassa heidän määränsä lisääntyy. Muun muassa tämä selviää tuoreesta lähetystilastoja kokoavasta raportista.

Gordon-Conwellin teologisessa seminaarissa laadittu tutkimusraportti sisältää tilastotietoa vuodesta 1970 vuoteen 2010. Raportti laatii myös nykyisten trendien perusteella ennusteita vuoteen 2020 asti. Yhden ennusteen mukaan vuonna 2020 niistä kymmenestä valtiosta, joissa on eniten kristittyjä, vain yksi kuuluu länsimaihin. Vuonna 1970 kymmenen kärkeen sijoittui kuusi länsimaata.

Kristinuskon painopiste siirtyy yhä enemmän etelään. Muun muassa Kiinassa ja Brasiliassa kristinusko voimistuu tulevina vuosina. Afrikassa kristinusko ja islam ovat jo pitkään juosseet kilpaa keskenään. Tutkimuksessa arvioidaan, että vuoteen 2020 mennessä maanosassa kristinuskon suhteellinen osuus kasvaa, noin 49 prosenttiin, kun taas muslimien edustajien osuuden ennustetaan hiukan laskevan.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

Vain länsimaissa ja erityisesti Euroopassa ateistien ja agnostikkojen osuus väestöstä kasvaa. Samalla kristillisten kirkkojen jäsenmäärät Itä-Eurooppaa lukuun ottamatta ovat pudonneet roimasti neljänkymmenen vuoden takaisesta lähes 90 prosentista. Ne jatkavat laskuaan aina 73 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä.

 

Lähettäjämaiden kärki etelässä

Myös lähettien määrässä etelä (global south) on ohittanut pohjoisen (global north), jossa lähetysinto on vähentynyt merkittävästi sitten vuoden 1970. Vuonna 2010 lähettäjämaiden kahdenkymmenen kärjessä yhdeksän maata kuului etelään.

Lähetystyöntekijöiden lähettämisessä ja vastaanottamisessa on ristiriitaisuuksia. Esimerkiksi vain 32 prosenttia maailman kristityistä asuu niissä kymmenessä maassa, jotka lähettivät eniten työntekijöitä vuonna 2010. Sitä vastoin vain 3,5 prosenttia maailman ei-kristityistä asuu niissä kymmenessä maassa, jotka vastaanottivat eniten lähettejä samana vuonna.

Lähetystyöaloista slummityö kerää vähiten lähettejä. Arviolta alle yksi viidestäsadasta lähetistä työskentelee slummissa.

 

 

 

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie