Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

”Uskonnonvapaus Venäjällä parempi kuin Suomessa”

 

Piispa Aarre Kuukauppi. KUVA: Heikki Jääskeläinen

Venäjällä on suurempi vapaus kuin Suomessa julistaa Raamatun sanaa. Tätä mieltä on Inkerin luterilaisen kirkon piispa Aarre Kuukauppi.

Piispa Aarre Kuukauppi on havainnut, että maallistuneessa Suomessa Raamattuun uskovat ja sen mukaan julistavat voivat joutua syytteeseen.

-Minulle ei Venäjällä tule siitä uhkaa eikä syytteitä, jos julistan Jumalan sanan totuutta, Kuukauppi sanoi. Hän puhui viikonvaihteessa Idäntyön päivillä Ryttylässä.

Piispa Aarre Kuukaupin mukaan nyt koetellaan kirkkojen välistä ystävyyttä. Hän totesi, että ystävyys lujittuu avoimessa ilmapiirissä.

– Ystävyyteen kuuluu myös varoittaa, jos toinen lähtee väärälle tielle ja on joutumassa kadotukseen.

KRS Krito 10.-23.6.

Ristin teologia kirkastuu

Kuukauppi muistutti luterilaisuuden vahvuudesta: ristinteologiasta. Hänen mukaansa tämä kirkastuu nyt entisestään. Piispa kehotti maallikkoja kokoontumaan yhteen lukemaan Jumalan sanaa, laulamaan virsiä ja rukoilemaan. Hän rohkaisi myös rukoilemaan uskoville voimaa kantaa oma ristinsä moniarvoisessa yhteiskunnassa.

– Siinä tapauksessa eivät mitkään piispat eivätkä kirkolliskokoukset voi nujertaa meitä.

Piispa rohkaisi käyttämään ahkerasti kirkon uskontunnustuksia, ja saamaan vahvistusta niistä.

– Uskontunnustus on marttyyrien verellä vahvistettu. Me pidämme sen totena ja olemme valmiit tunnustamaan sen, elämme tai kuolemme, piispa Kuukauppi sanoi.

– Jumala meitä kaikkia siunatkoon, että kestäisimme nämä ajat, ja kestäisimme Jumalan totuuden, joka meille itsellemmekin on joskus kipeä, kun joudumme tutkimaan itseämme.

Valtio palauttanut kanslian tilat

Inkerin kirkko viettää tänä vuonna 400-vuotisjuhlia. Inkerin kirkon Kelton seurakunnan diakoni Ivan Laptev kertoi kirkon toiminnan vilkastuneen. Uusi työmuoto on kielileirit, joihin voi tulla ilmaiseksi opiskelemaan englantia. Monissa seurakunnissa myös mietitään, miten ne voisivat tehdä itsenäisesti työtä.

Kirkko on saanut takaisin Neuvostoliiton aikana vietyä omaisuuttaan. Äskettäin valtio palautti kirkon omistukseen Inkerin kirkon kanslian tilat Pietarissa.