”Kansanlähetys ei toiminut valtionavustuspäätöksen vastaisesti”

 

Ulkoministeriön kansalaisyhteiskuntayksikön päällikkö Jyrki Nissilä. KUVA: MATTI KORHONEN

Suomen ev.lut. Kansanlähetyksen hiv-projekti Etiopiassa nousi keskusteluun uskontoja ja kehitysyhteistyötä käsittelevässä Round Table -keskustelutilaisuudessa Helsingin yliopistolla perjantaina. Ulkoministeriön kansalaisyhteiskuntayksikön päällikkö Jyrki Nissilä kertoi, että yksikkö kävi paikan päällä Etiopiassa selvittämässä tilannetta.

Ulkoministeriö sai loppuvuonna 2013 selvityspyynnön koskien ulkoministeriön rahoittamaa Kansanlähetyksen hiv/aids-projektia Etiopiassa. Valtiotieteiden tohtori Sari Roman-Lagerspetz oli huomauttanut Helsingin Sanomien kirjoituksessa, että Kansanlähetys opettaa homoseksuaalisten suhteiden olevan Jumalan sanan vastaisia. Silloinen kehitysministeri Pekka Haavisto totesi vastineessaan Roman-Lagerspetzin kirjoitukseen, että ulkoministeriö ei hyväksy mitään syrjintää kehitysyhteistyössä.

Ulkoministeriön kansalaisyhteiskuntayksikkö teki hankeseurantamatkan Etiopiaan maaliskuussa 2014. Silloin kyseinen hanke myös tarkistettiin.

IK-opisto vuosisop. Neliöb. 18.-31.10.MJa

– Tällä hankeseurantamatkalla ei ilmennyt, että valtionavustuksella rahoitetussa kehitysyhteistyöhankkeessa harjoitettaisiin syrjintää seksuaalisen suuntautumisen perusteella. Samaan aikaan olimme saaneet Kansanlähetykseltä selvityksen, kansalaisyhteiskuntayksikön päällikkö Jyrki Nissilä sanoi Round Table -keskustelutilaisuudessa Helsingin yliopistolla.

– Meidän oman hankeseurantamatkan perusteella on todettu, että Kansanlähetys ei toiminut valtionavustuspäätöksen vastaisesti, Nissilä jatkoi.

Nissilä muistutti, että vastaavissa tapauksissa toimitaan samalla tavoin. Normaalien toiminnantarkastusten lisäksi yksikkö lähtee paikan päälle tarkastamaan tilanteen, mikäli nousee epäilyksiä vääränlaisesta toiminnasta.

– Tässä yhteydessä on sanottava, että tämä ei ollut ainoa tällainen epäilys. Kyllä jokainen esiin nostettu asia on pyritty käymään läpi. Ja näin tehdään myös vastaisuudessa, Nissilä vakuutti.

Kansanlähetyksen ja Etiopian Mekane Yesus -kirkon hiv/aids-projektin toinen vaihe päättyy vuoden 2015 loppuun mennessä.

Lue myös:

Pyöreän pöydän ääressä keskusteltiin kehitysyhteistyöstä

”Nyt olen terve”

Kansanlähetys jatkaa hiv-avustusprojektia Etiopiassa

 

 
Uusi Tie tutustumiskampanja 2021