Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

”Arkkipiispa lähtenyt eri raiteille kuin kirkko”

 

Arkkipiispa Kari Mäkinen. KUVA: MARKUS PENTIKÄINEN/OTAVAMEDIA/LEHTIKUVA

Suomen teologisen instituutin pääsihteeri Ville Auvisen mukaan Jeesus näyttäytyy arkkipiispa Kari Mäkisen puheissa hyvin toisenlaisena kuin Raamatussa ja kirkon opissa.

Millainen on arkkipiispan Jeesus? Sitä pohtivat arkkipiispa Kari Mäkisen teologiset erityisavustajat Risto Leppänen ja Mika K. T. Pajunen Mäkisen 60-vuotisjuhlakirjassa ”Hän joka on. Kirja Jeesuksesta” (toim. Kaisa Raittila et al., Kirjapaja 2015). Uusi Tie pyysi Suomen teologisen instituutin pääsihteeri, teologian tohtori Ville Auvista kommentoimaan kirjan artikkelia ”Arkkipiispan Jeesus”.

Leppänen ja Pajunen toteavat artikkelinsa alussa, että Mäkistä on syytetty siitä, ettei hän puhu Jeesuksesta. Kirjoittajien mukaan ”tarkalleen ottaen kyse on kuitenkin siitä, ettei arkkipiispa juuri käytä perinteistä kristillistä kieltä.” Ville Auvisen mukaan artikkelin esimerkit osoittavat, ettei kyse ole kuitenkaan muutoksesta kielessä, vaan arkkipiispa puhuu eri Jeesuksesta kuin mistä Raamattu puhuu.

Dei, retroäijät, neliöb. 18.-24.6.

– Sinänsä se, että joku pyrkii puhumaan Jeesuksesta ja uskosta käyttämättä perinteistä kieltä, on hyvä asia. Mutta helposti käy niin, että kielen muuttuessa itse asia muuttuu. Ja ainakin tässä näyttää siltä, että asia on muuttunut aika paljon, Auvinen sanoo.

Arkkipiispan oma Jeesus

Ville Auvisen mukaan arkkipiispalla käy, kuten Jeesus-tutkijoilla on usein käynyt: etsiessään Jeesusta, he ovat päätyneet löytämään itsensä näköisen Jeesuksen. Se, mitä tutkija pitää ihanteellisena ja arvokkaana, peilataan takaisin Jeesukseen. Tosin tutkijoilla oli sentään pyrkimys tavoittaa ”historian Jeesus”.

– Artikkelia lukiessa tuntuu siltä, että arkkipiispa ei pyrikään etsimään sellaista Jeesusta, joka Raamatusta löytyy, vaan hänellä on tosiaankin oma Jeesuksensa.

Arkkipiispa myös vierastaa oppia. Hänen mukaansa Jeesus ”ei taivu turvalliseksi koetulle opin ja määritelmien kielelle.”

– Kristillinen kirkko on alusta saakka ja kautta historiansa tehnyt kristologiaa eli nimenomaan oppia Kristuksesta. Tuntuu, että arkkipiispa on lähtenyt ihan eri raiteille kuin kirkko. Mitään kristologiaa ei hänen mukaansa tarvita eikä mitään oppia, Auvinen ihmettelee.

Uusi Tie pyysi arkkipiispalta haastattelua artikkeliin liittyen, mutta hänen avustajansa vastasi, ettei arkkipiispa katso asianmukaiseksi kommentoida juhlakirjansa artikkeleita.

Lue pidempi juttu Uusi Tie -lehden verkkosivuilta: Millainen on arkkipiispan Jeesus?

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie