Vanha testamentti ja evoluutio

 

Evoluutioteorian (kehitysopin) vastustajat perustelevat kantansa useimmiten Raamatulla ja tämäntapaisilla väitteillä: luomistyö oli kertakaikkinen eikä vähitellen kehittyvä, Jumala ei voinut luoda niin paljon kärsimystä ja kuolemaa, kuin kehitysoppi edellyttää, Jumala ei tarvinnut niin pitkää aikaa, joka on kulunut evoluutioon ja että Adam luotiin maan tomusta eikä pitkän kehityksen tuloksena. Hyvä, unohda hetkeksi kehitysoppi. Katsotaan Vanhaa testamenttia.

Vanhassa testamentissa Jumalan ilmoitus kehittyy vähitellen ja saa lopullisen täyttymyksensä Uudessa testamentissa. Aluksi Jumala puhuu ihmisille suoraan, sitten profeettojen kautta, lopuksi Poikansa kautta. Messias-ilmoitus on ensin himmeä: vaimon siemen polkee käärmeen pään. Vähitellen kuva tarkentuu vuosisatojen kuluessa Abrahamin jälkeläisiin, sitten Juudan heimoon, myöhemmin Daavidin sukuun ja lopulta kärsiväksi, lävistetyksi Herran palvelijaksi. Uusi testamentti kertoo lopulta, kuka hän on.

Perheniemi neliöb. vko 48. MJa

Vanha testamentti on lähes sietämättömän väkivaltainen. Siellä kuvataan hirveitä raakuuksia, sotia ja kuolemaa, ihmisten ja eläinten. Ja kaikki tämä Jumalan sallimana, jopa käskemänä. Voiko Jumala olla tällainen? Kyllä, juuri sellainen hän ja hänen maailmansa on. Siksi lopulta tarvittiin Jeesuksen kuolema.

Raamatun aikajana on aika käsittämätön. Jos emme mene sen pidemmäksi kuin Abrahamiin, niin siitä on lupausten täyttymiseen eli Jeesukseen aikaa kaksi tuhatta vuotta. 2000 vuotta! Miettikää vähän. Jos tuo ilmoitus tulisi tänään, se toteutuisi 4000-luvulla. Mitä järkeä? Daavid sai lupauksen hänen jälkeläisestään tulevasta kuninkaasta tuhat vuotta ennen kuin se toteutui. Siis 1000 vuotta! Jesajan kärsivän Herran palvelijan kuvaus kirjoitettiin 700 vuotta ennen Golgataa. Viimeisestä Vanhan testamentin profeetasta, Malakiasta, meni vielä 400 vuotta Uuden testamentin aikaan. Miksei Jeesus tullut heti? Miksi hän odotutti nuo tuhannet vuodet? Tämä yksinkertaisesti oli Jumalan suunnitelma. Hänen kellonsa käy eri aikaa kuin meidän, mutta ei väärää aikaa. Hänelle tuhannet vuodet ovat kuin yksi päivä.

Adam luotiin tomusta. Kuten meidät kaikki muutkin. Jokainen ihminen on tomua Raamatun mukaan. ”Maasta sinä olet tullut…” ”Vain tomua ovat ihmislapset.” Vaikka olemme syntyneet äidistä ja isästä, olemme vain kourallinen tomua. Tosin Jumalan luomina arvokkaita ja ainutlaatuisia.

Raamatusta löydämme siis linjan, joka kehittyy vähitellen, joka sisältää suunnattomasti kärsimystä ja kuolemaa ja joka käsittää uskomattoman pitkiä ajanjaksoja. Näemme myös, että jokainen ihminen on tomua Jumalan edessä.

Mutta hetkinen, eivätkö nämä juuri olleet seikkoja, joiden perusteella Raamatun katsottiin kumoavan kehitysopin. Pitäisiköhän miettiä asiaa vielä uudelleen.