Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Toivon viestejä Lähi-idästä

 

Länsimaistyyppisen demokratian pelkääminen ja vastustaminen näissä maissa liittyy Luoman mukaan sekä demokratian että liberalismin arvomaailmaan, joka ei kaikille edusta ihanteellisuutta. Tämä näkyy mm. suhtautumisessa suvaitsevaisuuteen. Egyptissä heräsi toive moniarvoisesta valtiosta, mutta demokraattiset vaalit johtivat suvaitsemattomuuteen ja Muslimiveljeskunnan lyhyen kauden jälkeen sotilasvaltaan. Suvaitsevaisuus kilpistyy siihen, ettei valtiolla ole keinoja, joilla sen olisi voinut turvallisesti, hajoamista pelkäämättä, päästää vaikuttamaan yhteiskuntaan.

Kristillisessä ihmiskäsityksessä suvaitsevaisuus näyttäytyy Luoman mukaan tärkeänä mutta auttamattomasti puolitiehen jäävänä tapana suhtautua toiseen ihmiseen. Kristinuskossa puhutaankin mieluummin Jeesuksen opetusten mukaisesta lähimmäisen rakastamisesta, jopa vihollisrakkaudesta.

Dei, retroäijät, neliöb. 18.-24.6.

Juuri tästä kertoi samalla viikolla Helsingissä vieraillut egyptiläinen lääkäri Samuel Maher. Hänelle eräs muslimi oli sanonut: ”Kiitos egyptiläisille kristityille ja Raamatun ohjeille. Jeesus käski teitä rakastamaan vihollisianne ja vainoojianne. Jos te toimisitte islamilaisten periaatteiden mukaan, te polttaisitte moskeijamme, kun me olemme polttaneet kirkkonne. Tästä seuraisi sisällissota.”

Kristittyihin suhtaudutaan kunnioittavasti, koska he käyttäytyvät kriisissä eri tavalla kuin muut, arvioi niin ikään Suomessa käynyt arabimaailman pastorien yhdistyksen Aweman kairolainen johtaja Mahed Fouad. Hänen mukaansa radikaalimuslimit suuttuvat, mutta kristityt rakastavat ihmisiä, yrittävät auttaa heitä ja osallistuvat maansa tulevaisuuden rakentamiseen. Siihen heillä on nyt historiallinen mahdollisuus.

Egyptin 83 miljoonasta asukkaasta noin 10 miljoonaa on kristittyjä. He ovat rohkaistuneet ulos kirkoistaan suunnitellakseen yhteisiä strategioita ja antaakseen yhden äänen yhteiskuntaan päin. Kristittyjä kannustetaan palvelemaan lähellään olevia ihmisiä. Nuorille tarjotaan koulutusta median, ihmisoikeuksien ja politiikan aloilla. Ovi on auki välittää ihmisille evankeliumia käytännöllisesti. Tämä puolestaan avaa heille tien Kristuksen luo

 
Sansa artikkeliban.1.5.- MJa