Hyvät: Viikon debatti ehdolla vuoden radio-ohjelmaksi: ”Lajissaan ainutlaatuinen” – Radio Dei kisaa myös juontajatittelistä

Seimen lapsen luo

 

Joukko raavaita miehiä lämmittelee nuotion ääressä. Lampaat nukkuvat ja miehiäkin nukuttaa, mutta laumaa on vartioitava. Yö muuttuu hetkessä kuin päiväksi. Enkeli tuo sanan Jumalalta: ”Daavidin kaupungissa on tänään syntynyt Vapahtaja. Hän makaa kapaloituna seimessä.” Paimenet lähtevät siltä istumalta, onhan Vapahtaja syntynyt nimenomaan eläinsuojaan. Tämä juttu on selvästi heitä varten. Seimen lapsi saa karun miehisen tervehdyksen ilman paketteja ja kortteja, mutta suoraan sydämestä.

Joukko sivistyneitä miehiä tutkii tähtiä. He tulevat keskenään samaan lopputulokseen: kyllä, juutalaisille on syntynyt kuningas, joka on erityisen merkittävä. He keräävät arvokkaat lahjat ja retkikunnan. He kulkevat pitkän matkan ja viisautensa opastamina päätyvät kuningas Herodeksen ovelle. Hän on varsin toisenlainen kuningas, kuin mitä he etsivät.

Kirkkorekry Neliöb. 12.-25.2.

Linnassa sekä viisaat että kuningas kuulevat Jumalan sanan: Luvattu kuningas syntyy Betlehemissä. Viisaat lähtevät Betlehemiin saatuaan asiasta tarkan selon. Tämä juttu on selvästi heitä varten, se on kuin arvoitus, jonka vain kyllin älykkäät voivat ratkaista. Seimen lapsi saa hienostuneen ja arvokkaan tervehdyksen.

Kuningas sen sijaan jää niille sijoilleen, vaikka kilpailija on raivattava tieltä. Sana ei saa häntä liikkeelle, sillä hän ei usko. Hän tahtoo ensin nähdä ja kuulla, löytyykö lapsi Betlehemistä, kuten on kirjoitettu. Viisaat saavat asiantuntijoina selvittää asian. Kun hän myöhemmin ymmärtää tulleensa petetyksi, Betlehemin lapset saavat häneltä kuninkaan verisen tervehdyksen, mutta onneksi seimen lapsi on jo tuolloin kaukana.

Maria valvoo seimen ääressä. Hän muistaa enkelin sanat yhdeksän kuukauden takaa. Ne tuntuvat kaukaisilta. Lupausten lapsi nukkuu nyt eläinten syöttökaukalossa. Takana on vaivalloinen matka, epäonnistuminen majoituspaikan saamisessa ja lopulta synnytys kaukana kotoa, epämukavissa olosuhteissa. Onneksi Joosef oli kekseliäs, ja lapselle saatiin sentään seimestä sänky.

Ovelle saapuu joukko raavaita miehiä, ulkoasultaan rähjäisiä, mutta kasvot loistaen. He kertovat enkelin sanat: Juuri syntynyt Vapahtaja nukkuisi seimessä. Marialle tämä on sana Jumalalta: Lapsi oli kaikesta huolimatta siunattu. Jumala ei ollut heitä hylännyt. Myös seimi kuului Jumalan suunnitelmaan.

Kaikki oli juuri niin kuin Jumala oli sanonut.

 

Tämä kirjoitus on julkaistu Tien poskesta -palstalla Uusi Tie -lehdessä 51/2010. Näiden sanojen siivittämänä toivotan jokaiselle siunattua ja levollista joulunaikaa!