Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Rutto meidän aikanamme?

 

Vuonna 1710 rutto surmasi Helsingin asukkaista noin 65 prosenttia. Vielä 1900-luvun alkupuoliskolla merkittävä määrä lapsia ja nuoria aikuisia kuoli tuberkuloosiin ja keuhkokuumeeseen. Isorokko kiusasi maailmaa ja polio riehui vielä 1950-luvun Suomessa.

Infektiotauteja pystyttiin hallitsemaan merkittävästi vasta kun ihmisiä rokotettiin kattavasti, tuberkuloosiseulonta saatiin käyttöön ja antibiootteja kehitettiin. Ihmiset tulivat kuitenkin ylimielisiksi ja julistivat, että virukset, bakteerit ja parasiitit on lopullisesti nujerrettu ihmisviisauden avulla.

KRS Krito 10.-23.6.

Oliko vuoden 2003 SARS ensimmäinen varoitusmerkki?

Kirjoitin tuolloin epidemiasta kirjan, SARS ja viimeiset vitsaukset. Maailman johtava lääkärilehti British Medical Journal siteerasi vuoden 2003 SARS-epidemian aikana pääkirjoituksessaan Ilmestyskirjaa (6:8): ”Siinä samassa näin tuhkanharmaan hevosen. Se, joka istui hevosen selässä, oli nimeltään Kuolema, ja sen jäljessä tuli Tuonela. Ratsastajille annettiin valta neljänteen osaan maata, ne saivat tappaa miekalla, nälällä ja rutolla ja jättää loput villipetojen kynsiin.”

Vaarallinen SARS nujerrettiin määrätietoisella ponnistelulla, nykyistä koronavirusta sen sijaan ei saada kuriin. On mahdollista, että se iskee uudelleen tulevana talvena. Viranomaiset aikovat Suomessa rokottaa riskiryhmät ja varttuneemman väen, joiden kuolleisuus voi nousta viiteen prosenttiin. Uhkana on myös taudin jälkivaivana tuleva aivosumu, joka voi tulla kenelle tahansa.

Onko lintuinfluenssa toinen varoitusmerkki?

Maailman terveysjärjestö WHO totesi helmikuussa 2006: ”Lintuinfluenssaviruksen nopea maailmanlaajuinen leviäminen on ankarin lintujen epidemia, mitä koskaan on voitu todeta. Mitä useampi lintu saa viruksen, sitä suurempi on riski, että viruksesta tulee ihmisestä toiseen tarttuva. Mikäli näin käy, 1500 miljoonaa ihmistä voi saada tartunnan parissa kuukaudessa ja heistä jopa 300 miljoonaa voi pahimmassa tapauksessa kuolla. Kyseessä olisi maailmanhistorian tuhoisin pandemia.” Miksi näin suuri kuolleisuus? Koska rokotetta ei saada kuin vasta viiveellä, eikä Tamiflu-lääkkeen toimivuudesta uuden viruksen suhteen ole takeita. Tauti myös leviää nykyään lentokoneen nopeudella kaikkialle maailmaan.

Minnesotan yliopiston epidemiologi Michael Osterholm totesikin tuolloin: ”Kyseessä on suurin yksittäinen maailmaa uhkaava riski tänä päivänä: ’Hallituksia ja sivilisaatioita on sortunut vähemmästäkin’: Rokotetta ei ole, hoitopaikkoja ei ole riittävästi eikä myöskään varmuudella toimivaa lääkettä. Ihminen on omalla välinpitämättömällä toiminnallaan itse aiheuttanut pandemian vaaran, samoin kuin muut infektiotautien uhat ja maailman yli epidemian tavoin vyöryvät elintasosairaudet”. Yleistyvä kakkostyypin diabetes ja rasvamaksa ovatkin maailman merkittävimmät ”kulkutaudit”,

Kirjoitin tästäkin aiheesta kirjan Lintuinfluenssa, jossa totesin: ”Nyt on aika varautua pandemian mahdollisuuteen sekä fyysisesti että henkisesti. On aika turvata yksin Jumalaan, joka antaa ja ottaa elämän ja joka on valmistanut meille kodin, missä ei enää ole sairautta eikä kuolemaa.”

Ovatko ihmiset ymmärtäneet vaaran?

Lintuinfluenssatilanne on nyt vähintäänkin yhtä vaarallinen kuin vuonna 2006. Riskit ovat suuret viruksen muuntumiselle, kun talven influenssaepidemiat käynnistyvät. Virukset muuntuvat villisti, kun niitä on paljon. Tuoreessa Lääkärilehden numerossa (35-36/2023) todetaan: ”Jos virus muuntuu hengitysilmassa leviäväksi, pandemian vaara kasvaa merkittävästi”. Apulaisprofessori Tarja Sironen toteaa: ”Vielä ei ole olemassa keinoja, joiden avulla pystyttäisiin varmasti sanomaan viruksesta, että nyt se aiheuttaa pandemian. Viime vuosina viruksessa on tapahtunut merkittävä muutos, jonka myötä se on lähtenyt leviämään linnuista useisiin nisäkäslajeihin.” Sirosen tutkimusryhmä selvittää lintuinfluenssaviruksen mahdollista ilmaleviämistä. Kausi-influenssahan leviää pisaroina ja aerosoleina.

Mikä on kuolleisuus?H5N1 -lintuinfluenssatapauksia on ollut ihmisillä 878 vuodesta 2004 lähtien. ”Kuolleisuus on ollut noin 50 prosenttia WHO:n mukaan”, toteaa THL:n erikoistutkija Erika Lindh ja jatkaa: ”Taudin vakavuuteen vaikuttavat viruksen taudinaiheuttamiskyky ja potilaasta riippuvat tekijät. Tartunnan saaneet ovat olleet kosketuksissa sairastuneisiin lintuihin.
Nyt on aika jatkaa FFP2 maskin käyttöä ruuhkatilanteissa, kun talven influenssakausi alkaa ja covid tehnee comebackin. Kuolleisiin lintuihin ja lintujen ulosteisiin ei pidä koskea ja hyvästä käsihygieniasta on syytä myös huolehtia. Näillä toimenpiteillä vältyt sairastumasta varsin moniin sesongin sairauksiin. Kirkoissa tulisi ottaa käyttöön vanha käytäntö rukoilla varjelusta kulkutaudeilta ja tehdä parannusta väärästä vaelluksesta.