Padmaavat-elokuva Intiassa käsittelee arkaa aihetta

 

Delhissä sijaitseva Qutb Minar muistuttaa muslimien aikakaudesta Intiassa. Kuva: Eila Murphy.

Intia on elokuvamaa. Tammikuun 25. päivä julkaistiin Padmaavat -elokuva, joka kertoo rajput-klaaniin kuuluvan hinduprinsessan ja muslimivalloittajan suhteesta. Tarinan mukaan prinssi yrittää valloittaa hänet, mutta hinduprinsessa heittäytyy tuleen antautumisen sijaan. Elokuvaa tehtäessä kuitenkin levisi huhu, että se sisältää kiihkeän kohtauksen muslimivalloittajan ja hinduprinsessan välillä, mikä ärsytti rajputeja niin paljon että he uhkasivat hyökätä elokuvan kuvausporukkaa vastaan.

Elokuvasta ollaan monta mieltä. Se on aiheuttanut monessa Intian maakunnassa, myös Gujaratissa, mielenosoituksia, jopa vandalismia. Vastustajien mukaan elokuva loukkaa rajputien tunteita vääristelemällä 1300-luvulla eläneen kuningattaren elämää. Ja jos filmi loukkaa jotain kansanryhmää, sitä ei pitäisi julkaista. Elokuvan puolustajat taas sanovat, että elokuva tuo esiin naiset vahvoina ja kunniakkaina.

Oikeus Sanaan_SEKLkesäkeräys1kk_vuosisop

Kaiken kaikkiaan elokuvan julkaisun aikaansaamasta kohusta syytetään mediaa ja sen vastuutonta käytöstä. Media on pyrkinyt aiheesta luomaan sensaation, eikä käsittele asiaa objektiivisesti.

Elokuvaa voidaan tulkita monella tavalla. Rajputit ovat hindusotureita jotka varustivat länsi-intialaisia maakuntia. Hinduprinsessan vastustus muslimivalloittajaa vastaan symboloi sankarillista vastustusta. Rajput-hallitsijat taistelivat toisiaan vastaan yhtä paljon kuin muslimeita ja eurooppalaisia valloittajia vastaan.

Elokuvan kritiikkiin liittyy uskonnollista ulottuvuutta. Intiassa ollaan tyytymättömiä siihen, että muslimit ja hindut solmivat avioliittoja. Sitä kutsutaan nimellä ’love jihad”, eli rakkauteen perustuvaa islamin vahvistamista.

Elokuva perustuu 1500-luvulla sufi-runoilijan Malik Muhammad Jayasin kirjoittamaan eeppiseen tarinaan. Kuningatar Padmini ei suostunut Delhin sulttaanin Alauddin Khiljin ilkeisiin suunnitelmiin. Tarinasta on aiemmin tehty ooppera ja kertomus sisällytetty Rajastanin historiasta kertovaan kirjaan.

 
Sansa artikkelibanneri 30.5. alkaen