Hyvät: Viikon debatti ehdolla vuoden radio-ohjelmaksi: ”Lajissaan ainutlaatuinen” – Radio Dei kisaa myös juontajatittelistä

New agesta kristityksi – lupa iloita

 

Suomen uushenkisissä piireissä järisee. Moni “ex new age” eli new agen jättänyt on viimeisen vuoden aikana löytänyt Jeesuksen, ja uushenkisyydestä kääntyneiden todistukset leviävät vauhdilla sosiaalisessa mediassa. Liikehdintä ei ole jäänyt huomaamatta Helsingin Sanomilta, jossa julkaistiin 18.12.2022 aihetta sivuava Minna Palkoahon kirjoittaman artikkeli.

Palkoahon artikkelissa esiteltiin ajatus yhteydestä kristittyjen, uushenkisten ryhmien, salaliittoteorioita kannattavien, korona-denialistien sekä äärioikeiston välillä. Tämä uskoontuloa käsittelevän tekstin erikoinen näkökulmavalinta ohjailee lukijaa sivuuttamaan Jeesuksen välttääkseen identifioitumasta artikkelissa mainittuihin valkoisten ylivaltaa ajaviin ryhmittymiin tai muihin mahdollisesti arveluttaviksi kokemiinsa yhteyksiin. Kenenkään ei kuitenkaan tarvitse lukita käsityksiään kristinuskosta Helsingin Sanomien varaan – parhaiten ymmärrystään voi kartuttaa lukemalla itse Raamattua.

Dei Neliöb. 9.2.-3.3.

Raamatun mukaan näkyvän todellisuuden lisäksi on olemassa usein kätkeytyvä hengellinen ulottuvuus. Tämän tietää kristityn lisäksi hyvin myös uushenkinen ihminen, jonka suhdetta henkimaailmaan vahvistavat erilaiset harjoitteet kuten jooga, meditaatio, energia- ja muut vaihtoehtohoidot tai kanavointi muutamia mainitakseni. Henkiset kokemukset, jotka on saavutettu muuten kuin Jeesuksen tuntemisen, Jumalan sanan ja Pyhän Hengen kautta ovat kuitenkin valoksi pukeutunutta pimeyttä. On ihme, jos ihminen pääsee vapaaksi tästä verkosta, joka voi tuntua miellyttävältä ja houkuttelevalta, mutta on todellisuudessa persoonallisen pahan ja hänen joukkojensa keino kahlita ihminen itselleen.

Esoteeristen kytkösten jättäminen on looginen ja välttämätön valinta ihmiselle, jolle Jeesuksen seuraamisesta on tullut prioriteetti. Flirttailu pimeyden kanssa ei sovi kristitylle. Pari vuotta sitten tekstissä mainittu Doreen Virtue, eräs new age -kirjallisuuden kärkinimistä, tuli uskoon ja katui julkisesti työtään uushenkisyyden alalla kehottaen ihmisiä lopettamaan tuotteidensa myymisen ja käyttämisen. Hän kertoi helmikuussa 2022 Christianity Today -verkkolehden haastattelussa kaiken muuttuneen hänen luettuaan Raamattua. Erityisesti Virtuen pysäytti 5. Mooseksen kirjan kohta 18:10-12, jossa muun muassa taikojen tekijöiden, enteiden ja ennusmerkkien selittäjien, noitien, loitsujen lukijoiden, henkienmanaajien, tietäjien ja kuolleilta neuvoa kysyvien sanotaan olevan iljetys Herralle. “Etsittyäni rauhaa new agesta mutta sitä sieltä koskaan löytämättä, löysin sen lopulta Kristuksessa”, Virtue totesi haastattelussa.

Seuraan new agen yleistymistä huolestuneena. Monet julkisuudenhenkilöt toimivat Suomessa sen lipunkantajina vetäen muita mukaan. Valtamediat osallistuvat uushenkisyyden normalisointiin. Esimerkkinä tästä Helsingin Sanomien tekstissä sen vaarallisuutta vähäteltiin, ja Yleisradion julkaisemassa Ina Mikkolan ohjaamassa Syvään päätyyn -dokumenttisarjassa puolestaan tuodaan kaikkien katseltavaksi riivaamistiloja ja ayahuasca-trippejä. Suomalaiset eräänä maailman joogaavimmista kansoista ovat otollista maaperää vaihtoehtoisen henkisyyden ja okkultistisen maailmankuvan leviämiselle. Uushenkiset harjoitteet ovat löytäneet tiensä jopa kirkon sisälle.

Toisaalta ex new age -kääntymistarinoissa pimeyden keskeltä esiin puskeva Pyhän Hengen työ ja veto kohti Jeesusta on todistus Jumalan voimasta. Jeesus on voittaja, jonka nimeä tottelevat demonitkin. On ihanaa kuulua Hänelle.

Tänään on teille Daavidin kaupungissa syntynyt Vapahtaja. Hän on Kristus, Herra. (Luuk. 2:11)

 
Kylvaja artikkelibanneri