Yleinen: Arvio: Joulun ihme valkokankaalla 

Lähtijä ja lähettäjä

 

Meitä istui suuren pirttipöydän ympärillä 12 kaunista aikuista naista. Jokainen kynnelle kyennyt oli lähtenyt saapuakseen lähettäjäksi. Mukana oli äitejä, sinkkuja, eronneita ja karanneita. Tavoitteenamme oli kokoontua yhteen ja jättää kotiin miehet, lapset, kotieläimet tai muut arjen askareet. Nyt oli viimeistään aika kokoontua yhteen. Lähtijät ja lähettäjät. Ystävät.

Viikonlopun teemana oli Suomi. Olin juuri saanut ylennyksen Puolustusvoimien lippupäivänä, joten teema oli ajoitukseltaan täydellinen. Tuon päivän aikana syötiin Fazerin sinistä, salmiakkia, lakritsia, ruisleipää, voissa paistettuja silakoita, makkaraa… Tarjoilupöydästä löytyi Iittalaa ja Marimekkoa. Kesämökin sisustus oli sinivalkoinen, samoin päälläni olevat Suomi -verkkarit.

Sansa Neliöb. 14.11.-13.12. MJa

Saunassa tuoksuivat vihdat ja laudeliinoina pellavat. Minulle oli kerätty aimo annos evästä matkaan. Evääksi saadut tuoksut, lämpöiset halaukset, monenlaiset rohkaisut ja muistoksi takaraivooni verkkokalvojen kautta tallentuneet tuoreet hymyt alkoivat kantaa askeleitani tuntemattomaan. Vaikka lähden, otan ystäväni mukaan – heitä kannan sydämessäni halki maailman.

Viikonloppu oli myös valmistujaisten aikaa. Koulunsa päätökseen saavien oli aika lähteä uusille urille ja katselemaan maailmaa toisin silmin. Opettajien tehtävänä oli saattaa ja lähettää valmistuneet matkalle niillä eväillä, joita vuodet kohti valmistumista olivat antaneet. Lähtijöitä oli paljon ja lähettäjiä vielä enemmän, kun mukaan lasketaan kummit, vanhemmat, ystävät, siskot, veljet, naapurit. Toisinaan on lähdettävä kotoa tai ihmissuhteesta. Lähtö näkyy irtautumisena kohti itsenäisyyttä. Lähteä voi myös ihan arkisesti töihin tai kouluun.

Lähettäjänkään rooli ei ole aina yhtään sen helpompi. On aikoja, jolloin on päästettävä irti – tai hetkiä, jolloin on työnnettävä laiva vesille kohti tuntematonta ulappaa. Kipu kalvaa lähettäjän sielussa, kun lapsi kamppailee elämän haasteissa, joita hänen puolestaan ei voi elää. Lähettää rajan toiselle puolelle. Saatettava pitkän sairauden uuvuttamana toisenlaiselle matkalle. Lähettää lähtijä, rakas ja arvokas. Lähettää lähtijäksi – seuraavaksi lähettäjäksi. Mikä, miksi tai missä se sitten ikinä lieneekin kenenkin kohdalla.

Kumpi sinä olit tänään?