Ihmisiä ja ilmiöitä: Ovet auki Israelin evakoille – Maailma seuraa ja kommentoi tilannetta Gazassa, Israelissa omaa surua hoidetaan auttamalla maan sisäisiä pakolaisia

Kymmenen käskyä

 

Yhdysvaltojen korkein oikeus on päättänyt, ettei kymmentä käskyä saa enää pitää näkyvillä valtion oikeuslaitosten seinillä. Tämä päätös on uutisoitu tyhjiin mediassa, mutta mitä päätös oikeastaan tarkoittaa?

Oikeuslaitoksessa laki laitetaan käytäntöön. Kymmenen käskyä edustavat Jumalan moraalista lakia, joka ei milloinkaan muutu tai häily. Se on yhtä vakaa kuin painovoima.  Jos uhmaat käskyjä, putoat korkealta. Voit väittää, ettei käskyillä ole sinuun vaikutusta, mutta seuraukset tulevat vielä maksettavaksesi. 

Fida Neliöb. vkot 49-50. MJa

Jumala suunnitteli ja asetti kymmenen käskyä,  jotteivat ihmiset tuhoaisi itse itseään. Silti monet hiekkapuhallusfirmat työskentelevät parasta aikaa tuhoten näitä käskyjä, samoin kuin Jumalan nimeä, sieltä missä ne on kiveen tai marmoriin kaiverrettuna.

Se kertoo paljon yhteiskuntamme tilasta. Alun perin Jumala kaiversi nämä muuttumattomat lait kiveen. Nyt ne hiotaan pois kivestä ihmisen käden kautta. 

Joidenkin kristittyjen mielestä kyse ei ole niin suuresta asiasta, emmehän me ole enää lain alla. Niin, me emme ole niiden juutalaisten perinnäissääntöjen alla, jotka rabbit lisäsivät käskyihin. Mutta kyllä me olemme edelleen Jumalan moraalisen lain alla, ja se on kirjoitettuna kymmeneen käskyyn.

Mitäköhän Jumala ajattelee näistä hiekkapuhaltajista, jotka pyyhkivät pois hänen lakiaan? Joidenkin uskovien mielestä me emme tarvitse lakia näkyville, että riittää, kun laki on kirjoitettuna sydämiimme. Jumalan sana ei ole asiasta samaa mieltä. Mietipä miten näkyvälle paikalle Jumala tarkoitti lakinsa, kun hän antoi ne kansalleen:

”Nämä sanat, jotka minä tänä päivänä sinulle annan, painukoot sydämeesi. Ja teroita niitä lastesi mieleen ja puhu niistä kotona istuessasi ja tietä käydessäsi, maata pannessasi ja ylös noustessasi. Ja sido ne merkiksi käteesi, ja ne olkoot muistolauseena sinun otsallasi. Ja kirjoita ne talosi pihtipieliin ja portteihisi.  (5. Moos. 6:6-9, KR33/38)