Kristillinen musiikki kutsuu ja rakentaa

 
Naser Musa opettaa useilla arabimurteilla lauluja

Naser Musa laulaa ja opettaa hengellisiä lauluja Al-Hayat -kanavalla

Lähetystyössä kristillistä musiikkia käytetään eri tavoin. Toisaalta kutsumaan uusia ihmisiä kirkkoihin, toisaalta iloitsemaan kirkossa ja toisaalta rakentumaan musiikin avulla. Ohessa muutamia esimerkkejä lähetystyöstä Japanista, Lähi-idästä ja Intiasta.

Japanissa, missä lähetystyö on kohdannut karikoita, Lähetysyhdistys Kylväjä on alkanut tehdä musiikkityötä keinona kutsua uusia ihmisiä kirkkoon. Heitä ei kutsuta jumalanpalvelukseen vaan kirkkokonserttiin, johon on paljon helpompi lähteä kuin messuun. Konserttiin tuleminen ja kirkon kynnyksen ylittäminen voi japanilaiselle olla ensimmäinen askel seurakuntaan. Suosituimpia ajankohtia, jolloin Kylväjän muusikkolähetit Auviset kiertävät konsertoimassa, ovat myös Japanissa joulu ja pääsiäinen.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

Musiikkiryhmiin osallistumisen on havaittu olevan yhteydessä myös seurakuntien hengellisiin kokoontumisiin osallistumiseen. Musiikkiryhmien järjestäminen on siis tapa kutsua mukaan myös sellaisia, joille kristinusko on vieras. (Bencke, 2022)

Portti japanilaiseen temppeliiniJapanilaisen temppelin portti

Karaokea jumalanpalveluksiin

Lähi-idässä puolestaan paikallinen kristillinen musiikki muodostaa tärkeän osan ylistystä ja kristittyjen rakentumista. Musiikki ei niinkään saavuta uusia ihmisiä, vaan islaminuskoisen ensimmäinen kosketus kristinuskoon syntyy sellaisten mediasisältöjen kautta, joissa verrataan Koraanin ja Raamatun opetuksia toisiinsa. Musiikki tulee kuvioihin uskoontulon jälkeen, kertoo Aaron Ibrahim.

Avainmedian Aaron Ibrahimin mukaan hänen 35 vuoden työuransa aikana musiikin käyttö arabiankielisessä työssä on lisääntynyt, laatu on parantunut ja siirtynyt satelliittikanavilta sosiaaliseen mediaan. Musiikkia tuotetaan sekä klassisella arabian kielellä että arabian eri murteilla (Avainmedia, toukokuu 2023). Arabikristityille ryhmille annetaan karaokelaulupaketti jumalanpalveluskäyttöön. (https://www.praisewithus.com/)

Naser Musa opettaa useilla arabimurteilla lauluja
Naser Musa laulaa ja opettaa hengellisiä lauluja Al-Hayat -kanavalla

Intiassa kristinusko on edennyt eniten adivasiheimojen parissa. Yhteiskunnassa vähälle huomiolle jääneet, usein maaseudulla asuvat pienet kansanryhmät löytävät kristinuskosta Jumalan hyväksynnän ja omanarvontunteen. Intian kansanryhmillä on kullakin oma kulttuurinsa, perinteiset asunsa ja tapansa. Seurakunnan tai kotikirkon kokoontuessa lauletaan omalla kielellä ja oman kansan kuuloista ylistys- ja hartausmusiikkia.

Heimokansoja Intiassa tavatessani kuulin tarinoita, miten rukousvastausten ja perheiden muodostamien rukousryhmien pohjalta ihmiset vakuuttuvat kristinuskon ainutlaatuisuudesta. Seurakunnan muodostuessa aletaan jumalanpalveluksessa musisoida oman kansan musiikkiperinnettä hyödyntäen.

Medialähetys Sanansaattajat tukee Intiassa kymmenellä vähemmistökielellä tehtävää työtä.

Intian maasedulla joukkoliikenne toimii
Intian maasedulla joukkoliikenne toimii
Kansojen polesta IDU-rukouspäivä Helatorstaina 18.5.2023 klo 13-17 Teopoliksella Sairaalankatu 5-7, Tampere
Voit osallistua myös etänä yksin tai ryhmän kanssa. Tarkemmat ohjeet: www.idu.fi

Lähteet:

Avainmedia, toukokuu 2023

Bencke, Jacqueline: Non-Christian, Japanese College Students’ Perpsepctives on Engaging with God through the Participatory Components of Christian Worship. (Thesis, 2022)

https://www.adivasilivesmatter.com/post/6-ways-to-revive-your-adivasi-culture

https://www.kylvaja.fi/yhteystiedot/mari-kaisa-ja-tuomas-auvinen/

 
Sansa artikkeliban.12.2.- MJa