Media auttaa koronaviruksen eristämiä kristittyjä Kiinassa

 

Hubeissa on lähes 60-miljoonainen väestö. Kuva: Liangyou.

Kiinan johtaja Xi Jinping käyttää termiä ”mustan joutsenen riskit” viitatessaan yllättäviin yhteiskunnallisiin tapahtumiin, jotka heikentävät maan taloutta. Tuorein tapaus on koronavirus. Se ei heikennä ainoastaan Kiinan taloutta vaan kiinalaisten ja myös muualla maailmassa asuvien turvallisuudentunnetta.

Varsinkin Wuhanin 11-miljoonaisen kaupungin asukkaat ovat joutuneet suurennuslasin alle. Virus sai alkunsa wuhanilaiselta kala- ja eläintorilta. Tammikuun 20. päivä viranomaiset totesivat 14:n terveydenhuoltoalan työntekijän sairastuneen. Nämä olivat hoitaneet viruksen saaneita potilaita, joten hälytyskellot alkoivat soida – virus tarttuu ihmiseltä ihmiselle.

Perheniemi neliöb.(vuosisop.)23.3.alk. MJa

Helmikuun ensimmäisellä viikolla julkaistu Kiinan hallituksen virallinen raportti kertoi yli 6000 tartunnasta ja reilusti yli sadasta menehtyneestä Kiinassa. Hurjimpien hoitohenkilökunnan arvioiden mukaan tartuntoja on yli 100 000. Wuhan ja koko Hubein maakunta on eristetty muusta Kiinasta. Myös Hong Kong estää kansalaisten kulkua pahimmin infektoituneelta alueelta. Koulut jatkavat kiinalaisen uudenvuoden vuoksi annettua lomaa helmikuun puoliväliin asti koko maassa.

Koronavirus rajoittaa myös kristittyjen kokoontumisia – media avuksi

Mediatyöntekijät ovat ottaneet tilanteen haltuun lähettämällä normaalien ohjelmien lisäksi suoria ohjelmia. Esimerkiksi kristillinen radiokanava Liangyou (Hyvä ystävä) lähettää suoraa rukousohjelmaa Wuhaniin ja Hubein maakuntaan. Mediassa paikallisten ihmisten tilanne ja heidän äänensä tulevat kuuluviin.

Koronavirus rajoittaa luonnollisesti myös kristittyjen kokoontumisia. Nyt kun useimmat kotikirkot eivät voi järjestää jumalanpalveluksia, kristilliset ohjelmat auttavat kristittyjä saamaan rohkaisua ja matkaevästä Raamatusta.

Hengellisten sisältöjen lisäksi radio Liangyoun ohjelmat tarjoavat myös terveydenhuollollista näkökulmaa, kuten tietoa koronaviruksesta ja keinoista suojautua sitä vastaan. Lisäksi ohjelmissa käsitellään epidemian aiheuttamaa henkistä stressiä.

Ohjelmia lähetetään aamuisin ja iltaisin, yhteensä 11 tuntia viikossa. Niitä voi kuunnella sosiaalisessa mediassa, mobiilisovelluksilla, internetissä, lyhytaaltoradiolla tai keskipitkillä aalloilla.

(Lähteet: mm. The Economist Jan 25-31, 2020)

 
Sansa artikkeliban 3.5. alkaen,MJa