Kirkkovieraasta vastuunkantajaksi

 

Jo pitkään on Suomessa ollut huolena kirkossa kävijöiden vähäinen määrä. Kun kirkon yli neljästä miljoonasta jäsenestä vain noin seitsemän prosenttia osallistuu jumalanpalveluksiin vähintään kuukausittain, tilannetta ei voi pitää hyvänä. Miten tästä näivetystaudista päästään? Ensimmäinen ehto on, että kirkkoon tulijoita ruokitaan Jumalan sanalla. Hyvän ruokapaikan maine kyllä kiirii eteenpäin ja saa nälkäiset liikkeelle.

Yksi lääke on maallikoiden sitouttaminen jakamalla heille vastuuta ja tehtäviä. Tämä tiedetään hyvin herätysliikkeissä ja lähetysjärjestöissä, sillä yksikään niistä ei selviäisi pelkkien palkkatyöläisten tai kirkollisten varojen voimin.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Uusi Tie -lehden numerossa 48 kerrotaan myönteinen esimerkki Haapajärven seurakunnasta, jossa sunnuntain messujen järjestämisessä on aktiivisesti mukana lukuisat eri ryhmät. Tämän seurauksena kävijöiden määrä on lisääntynyt parissa vuodessa 24 prosentilla.
Kun kannat vastuuta vaikka pienelläkin alueella, et tule messuun pelkästään ulkopuolisena kirkkovieraana ohjelmansuoritusta seuraamaan. Lapsiperheitä voidaan saada mukaan sillä, että saarnan aikana on lapsille järjestetty oma pyhäkoulu. Jos pyhäkoulun opettajia on viisikin yhtä jumalanpalveluspaikkaa kohden, vastuu ei käy yhdelle liian raskaaksi.

Osallistuin lokakuun lopussa Lontoon keskustassa All Souls -kirkon iltajumalanpalvelukseen. Seurakunnan toimintaa sävyttää voimakas maallikoiden panos. Kaikki raamattupiirien vetäjät, tekstien lukijat, ovella kättelijät, esirukouksien pitäjät ja muut vastuunkantajat saavat siihen koulutuksen ja valtuutuksen seurakunnalta.
Kirkko täyttyy viikoittain tuhansista kuulijoista. Tämä anglikaaniseurakunta on matalakirkollinen ja kansainvälinen. Se tunnetaan Raamattuun pitäytyvästä opetuksesta ja evankeliumin julistuksesta. Vuonna 2011 kuollut maailmankuulu evankelikaalinen teologi John R. W. Stott toimi All Souls -seurakunnan kirkkoherrana 1950 – 1975. Nykyään seurakuntaa johtaa kirkkoherra Hugh Palmer, joka kuuluu myös kuningatar Elisabetin papistoon.
Kirkko on kovassa käytössä viikon aikana, kun erilaiset vapaaehtoisryhmät kokoontuvat. Sunnuntai on vilkkain päivä, ja se alkaa kello 8 ehtoollisella. Ensimmäinen isompi jumalanpalvelus alkaa 9.30, kello 11.30 on seuraava ja illalla vielä kolmas jumalanpalvelus. Jokainen jumalanpalvelus kokoaa kaikenikäisiä, mutta lapsiperheet ovat enemmistössä aamulla ja opiskelijat ovat noin puolet iltajumalanpalveluksen osallistujista.

Saarnaajana 27. lokakuuta oli maallikko, lakimies David Turner. Kristittyjä ruokkiva, älyllisesti haastava ja evankelioiva saarna perusteli, miksi Jeesus on ainoa tie Jumalan luo. Puolisen tuntia ennen tilaisuuden alkua havaitsin kirkon alakerrassa kymmenien ihmisten rukoilevan tulevan jumalanpalveluksen puolesta.