Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Kirjablogi: Vahvin ase terrorimia vastaan

 

Veli Andreas, Al Janssen, Operaatio Ninive,  39 päivää Joonan kanssa, Päivä, 2018

Moni tuskin tietää, että huikea Raamatun kertomus Joonasta on paitsi jännittävä myös tavattoman ajankohtainen. Koko ihmeellisen tapahtumasarjan juoni on nopeasti kerrottu:

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

Jumala käskee Joonan mennä Niniveen julistamaan väkivaltaisen ja syntisen kaupungin tuhoutumista.  Jona kieltäytyy, pakenee päinvastaiseen suuntaan, nousee laivaan, joutuu myrskyyn, heitetään mereen, päätyy kalan vatsaan ja oksennetaan rannalle. Jumala antaa hänelle toisen mahdollisuuden. Uusittua käskyä mies ei uskalla uhmata. Hän patikoi Niniveen, julistamaa kaupungin tuhoa ja saa koko kaupungin luopumaan synneistään. Lopuksi Joona suuttuu, kun Jumala ei tuhoakaan syntejään katuvaa pahuuden pesää.

Mitä meille tärkeää ja ajankohtaista voi olla tuollaisessa kertomuksessa? Paljonkin. Ja vieläpä monella tasolla. Veli Andreaksen avaamana kertomus on suoraa ja väkevää puhetta juuri tämän ajan ihmisille.

Niniven kaupungin alueilla vaikuttavat edelleen pahat ja väkivaltaiset voimat. Seudut, missä Joona julisti Jumalan tuomiota, ovat usein esillä uutisissa. Pohjois-Irak, Mosul, ISIS ja Al-Qaida ovat kaikille tuttuja nimiä. Kirjassa puhutaankin paljon kristinuskon ja islamin kohtaamisesta sekä Lähi-idän taistelutantereilla että täällä Euroopassa. Veli Andreas myös kerto parhaan aseemme terroristeja vastaan:

”Me, jotka saarnaamme evankeliumia, olemme kaikkein tehokkaimpia välineitä terrorismin vastaisessa taistelussa maailmassa. Anteeksisaaneet ihmiset ovat nimittäin muuttuneita ihmisiä, eivätkä he räjäyttele toisia ihmisiä” (s.69)

Kirja selittää Raamattua, yhtä Vanhan testamentin kirjaa. Onko kyseessä siis raamatunselitysteos, kommentaari?

On ja ei. Joonan kertomuksen taustat kerrotaan tarkasti. Mukana on paljon tietoa vuosiluvuista, tapahtumapaikoista, olosuhteista ja etäisyyksistä. Silti kyse ei ole kuivasta tietoteoksesta, kaukana siitä. Kerronnassa on vauhtia, huumoria sekä osuvia rinnastuksia meihin ja aikaamme.

Veli Andreas herättelee kristittyjä ottamaan todesta Jumalan Joonalle antaman tehtävän, joka koskee meitä kaikkia ja on yhä voimassa. Kirjan vakuuttavuus ja kyky innostaa lukijaansa perustuu sujuvan tekstin, elämältä maistuvien kielikuvien ja vahvan lähetysnäyn lisäksi kirjoittajan persoonaan ja omakohtaisiin kokemuksiin. Hän tietää mistä puhuu, sillä on vienyt evankeliumia mm. Gazaan, muualle Lähi-itään, Afrikkaan ja Kiinaan. Kirjan, jonka Päivä on julkaissut yhteistyössä Open Doors Finland ry:n kanssa, on suomentanut Marja Sevón.

Yhteenveto:

Kirja avaa tuoreella ja myös yllättävällä tavalla Raamatun kertomusta Joonasta, joka heitettiin myrskyssä mereen, joutui ison kalan vatsaan, oksennettiin rannalle ja järjesti kaiken jälkeen menestyksellisen evankeliointikampanjan väkivaltaisessa Ninivessä. Tutusta ja usein pikaisesti sivuutetusta Raamatun kertomuksesta avautuu Veli Andreaksen seurassa huikeita näkymiä islamin ja terroristien kohtaamiseen, Jumalan kutsuun sekä turvallisuushakuisen pullamössökristillisyyden haasteisiin.