Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Kirjablogi: Uskollisen arkisen jatkuvuuden ylistys

 

Jeff Manion, Unelmoi suuria – ajatus kerrallaan, Päivä, 2018

Meidän aikamme tavoittelee pikavoittoja ja haluaa kaiken tapahtuvan nopeasti ja näyttävästi. Seurakunnissakin puhutaan mielellään läpimurroista. Me rakastamme tähtihetkiä, mutta unohdamme sen hiljaisen ja uskollisen aherruksen, joka on mahdollistanut tähtihetket ja läpimurrot, Jeff Manion sanoo.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

Kirja vie lukijansa kuuden viikon matkalle, jonka aikana häntä päivittäisinä annoksina opetetaan kyseenalaistamaan nopean menestyksen myytti ja sen sijaan ylistämään jatkuvan uskollisuuden täyttämää elämää.

Mikään ei vedä vertoja pitkään jatkuvalle sinnikkäälle uskollisuudelle, Jeff Manion sanoo viitaten Raamatun ohjeeseen: ”Sitä tässä huoneenhaltijoilta ennen muuta vaaditaan, että heidät havaitaan uskollisiksi.” (1.Kor.4:2)

Jeff Manion tietää, mistä puhuu. Hän ja vaimonsa Chris ovat palvelleet Ada Bible Church seurakuntaa 30 vuoden ajan. Tuona aikana se on kasvanut muutaman kymmenen seurakuntalaisen kotikokouksista menestyväksi seurakunnaksi, joka palvelee tuhansia ihmisiä. Kirjassa Jeff Manion kertoo, miten kasvu käytännössä toteutui.

Kirjassa käsitellään hienona kokonaisuutena oman identiteetin merkitystä. Kuka minä olen? Mitkä ovat arvoni ja tavoitteeni? Millaiselle perustalle elämääni rakennan? Jos perusta on heikko, niin koko rakennus alkaa huojua, olipa rakentaja miten taitava ja ihailtu tahansa. Jeff Manion nostaa rohkeasti esille myös ne kiusaukset ja lankeemukset, joihin monien kuuluisien julistajien ura on sortunut.

Vaikka kirjassa puhutaan uskollisesta ja määrätietoisesta ahertamisesta, esiin nostetaan myös lepohetkien välttämättömyys. Työntäyteisten ”täytyy” päivien joukkoon tarvitaan myös kaikesta vapaita ”saamme” päiviä. Jeff Manion jakaa lukijoilleen omaan kokemukseensa perustuvia kiinnostavia ja käytännöllisiä neuvoja, miten välttää raataminen hengellinen tankki lähes tyhjänä.

Sapattirytmin opettelu on kuin uudella soittimella soittamaan opettelemista. Se ei tapahdu äkkiä, Jeff Manion tiivistää. Sama koskee varmasti myös monia muita kirjan opetuksia. Mitään todellista synny hetkessä. Menestyksen avaimia ovat uskollisuus ja ahkeruus tylsiltäkin tuntuvissa tehtävissä.

Rennolla otteella kirjoitetun kirjan kansi on harhaanjohtavan oppikirjamainen ja totinen. Kirjan on suomentanut Johanna Hartikainen. Lukujen lopussa on luetun sisäistämistä auttavat osiot Pohdittavaa sekä Käytännön tehtäviä.

Yhteenveto

Jeff Manionin kirja ”Unelmoi suuria – ajatus kerrallaan” keskeisin viestin voi muotoilla seuraavasti: Ilman monia uskollisesti suoritettuja pieniä tekoja suuret teot olisivat usein edes mahdollisia. Aikamme rakastaa pikavoittoja ja näyttäviä läpimurtoja, mutta todelliset tulokset ovat tavallisten ihmisten uutteruuden ja uskollisuuden tulosta. Kirja on käytännöllinen, ajallemme tärkeitä asioita käsittelevä ja sanottavansa kertomuksilla hauskasti höystävä.