Kirjablogi: Tutusta seremoniasta suureksi ja vihannaksi puuksi

 

Jukka Thurén, Lauri Thurén, Kristillinen usko, Nikean tunnustuksen opas, Perussanoma 2017

”Tämä opas kertoo, mitä on kristillinen usko. Sen tärkeimmät ajatukset tiivistettiin aikoinaan Nikean tunnustukseen muodossa, jonka useimmat kirkot yhä hyväksyvät.” Näistä sanoista alkaa lukijan mielenkiintoinen ja samalla haastava matka kohti uskomme keskeisimpiä aarteita.

Kun käsiteltävänä on seikkaperäinen selvitys uskontunnustuksien synnystä, tunnustusten eri versioista ja niiden hiomisesta yhtenäiseksi kokonaisuudeksi, lopputuloksena voisi helposti olla rutikuiva teos, jonka läpi jaksavat kahlata ainoastaan kovan luokan teologian ammattilaiset Tämän sudenkuopan kirja on välttänyt onnistuneesti.

Kielimiehenä ja arvostettuna teologina tunnetun Jukka Thurénin laaja asiantuntemus on tarjonnut kirjalle vankan kivijalan. Lauri Thurén puolestaan on Itä-Suomen yliopiston eksegetiikan professori ja kansainvälisesti tunnetuimpia Uuden testamentin retoriikan tutkijoita. Hänellä on teologeille harvinainen taito kertoa monimutkaisiakin asioita kansanomaisesti ja jopa hauskalla tavalla. Lähtökohdat lähes hengästyttävältä tuntuvan urakan toteuttamiseen ovat siis olleet hyvät.

Kirja on ajankohtaisuudessaan tarpeellinen. Uskontunnustuksiin on ryhdytty suhtatumaan perin kepeästi. On unohtunut, ettei uskontunnustuksessa ole kyse vain messuun liittyvästä kauniista tavasta tai läpi sukupolvien toistetusta runoudesta.

Uskontunnustuksella ensimmäisten vuosisatojen Jeesuksen seuraajat tunnistivat toisensa. Uskontunnustuksellaan kristitty ilmaisi kuulustelijansa edessä olevansa valmis mieluummin kuolemaan kuin luopumaan uskostaan. Tätä kautta tunnustajien ja kieltäjien välille halkeaa kuilu, syvempi kuin elävien ja kuolleiden välissä oleva, kirjassa todetaan. Eikä tämä liene muuttunut myöskään meidän aikanamme.

Raamatussa todetaan, että kristityn on oltava aina valmis kertomaan uskostaan ja sen perusteista. Uskontunnustuksen sanat antavat tähän hyvät valmiudet ja vankan perustan. Siksi niihin kannattaa paneutua ja pureutua kunnolla.

Kirja yllättää yksityiskohtaisuudellaan ja suurella tietomäärällään. Ensimmäisten vuosisatojen kirkollisesta toiminnasta, toimijoista ja tunnustusten kirjoittamisesta tiedetään paljon enemmän kuin useimmat arvaavatkaan. Kiistelyä, lobbausta ja kulisseissa vaikuttamista on harjoitettu silloin siinä missä nykyäänkin. Ne tuovat oman piristävän lisänsä prosessiin, jonka tavoitteena on ollut luoda yhteinen uskontunnustus vastaamaan niin lauman sisältä kuin ulkopuoleltakin tuleviin haasteisiin.

Yhteenveto

Huomasin kirjan luettuani, että suhteeni uskontunnustukseen, jota valtaosa maailman kristityistä lausuu tai laulaa, oli muuttunut. Sanat ja lauseet olivat alkaneet uudella tavalla elää ja puhutella. Kovin tuttusta ja lähes mekaanisesti toistetusta värittömästä ja  kaksiulotteisesta tunnustuksesta oli kasvanut koko kristinuskon kolmiulotteinen puu, jonka latvus kohoaa kohti kirkkautta, ja juuret kaivautuvat syvälle Jeesuksen ja apostolien opetuksiin.