KIRJABLOGI: Kun ymmärrys kasvaa, myös usko vahvistuu

 

Eero Junkkaala (toim,). Raamattu alusta loppuun, Karas-Sana 2017

Moni on lukenut Raamatun läpi ja jäänyt hankalien kohtien jälkeen etiopialaisen hoviherran tavoin kyselemään: ”Kuinka minä voisin ymmärtää, ellei kukaan minua opasta?” Toiset ovat säikähtäneet Raamatun sukuetteloista ja vaikeaselkoisista kohdista kuulemiaan juttuja, eivätkä ole tohtineet tarttua koko kirjaan. Raamattu alusta loppuun tarjoaa viisasta apua ja ymmärtävää rohkaisua Raamatun urheasti läpi lukeneille, luetteloihin ja vaikeisiin paikkoihin kompastuneille, lukemisen kesken jättäneille sekä kirjaa vielä toistiseksi vierastaville.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Eero Junkkaalan toimittamassa kirjassa käydään läpi Raamatun kaikki kirjat ensimmäisestä Mooseksen kirjasta Ilmestyskirjaan. Kirjoittajina on 16 raamatunopettajaa ja -tuntijaa, joukossa piispoja, professoreita. maallikoita, pappeja ja järjestöväkeä. Jotkut kirjoittajista ovat paneutuneet vain johonkin tiettyyn Raamatun kirjaan, toiset ovat saaneet urakakseen muutamien kirjojen ryppäitä. Tuloksena on hyvä läpileikkaus tämän päivän raamattuopetuksesta.

Kirjoittajien suuresta joukosta huolimatta tekstit ovat yllättävän yhtenäisiä. Kukaan ei ole lipsahtanut kirjoittamaan vierasperäisiä sanoja vilisevää teologista ammattislangia. Tämä ei merkitse sitä, etteikö tietoa ja taustoittamista olisi runsaasti. Se on vain osattu tuoda esille helposti ymmärrettävällä ja monin paikoin myös hauskalla tavalla. Liekö asiaan vaikuttanut se, että kirjan toimittanut ja itse monia kirjoja julkaissut Eero Junkkaala on kokenut kirjoittaja ja varmasti myös osaava kustannustoimittaja.

Kirja ei ole varsinaisesti selitysteos. Ei sitä oikein voi sanoa pelkäksi Raamatun selostukseksikaan. Molempia piirteitä on mukana sekoitussuhteen vaihdellessa kirjoittajien mukaan. Alkusanoissa kirjan sanotaan olevan Raamatun johdanto-oppi. Hieman arkisemmin sanottuna kyse on Raamatun kirjojen kertomisesta selkosuomeksi. Tällaisena se houkuttelee Raamattunsa jo lukeneen paneutumaan uudelleen vaikeaselkoisiksi kokemiinsa kohtiin. Toisaalta kirjan lukeminen voi innostaa ja rohkaista monia pyyhkimään vihkiraamatun päältä pölyt ja katsomaan, mitä sieltä kansien välistä oikein löytyy.

Raamatun tavoin kirja on samaan aikaan tietoa tarjoava ja hengellisesti puhutteleva. Tavoitteena on, että kun ymmärrys kasvaa, myös usko vahvistuu. Vetämällä Raamatun tapahtumista linjoja meidän aikaamme ja kirkkoihimme, kirjoittajat haastavat lukijoita miettimään, miten samanlaisiin kiusauksiin ja epäjumaliin ihmisillä on yhä taipumus langeta.

Esimerkkejä Raamatun hankalien paikkojen avaamisesta olisi helppo poimia runsaasti, mutta otan esille vain yhden monille harmaita hiuksia tuottaneen kokonaisuuden. Samat tapahtumat ja henkilöt esiintyvät Samuelin kirjoissa, Kuninkaiden kirjoissa ja Aikakirjoissa sekä lisäksi vielä profeettojen teksteissä. Moni on kirjat luettuaan jäänyt pohtimaan, mitä, missä järjestyksessä ja millaisista syistä tuona muutaman sadan vuoden aikana oikein tapahtui? Pitkään heidän ei tarvitse ihmetellä, sillä Vesa Kososen ja Juha Sankamon tekstit rakentavat näistä hajanaisilta ja sekavilta vaikuttavista palasista eheän ja ymmärrettävän kokonaisuuden.

Raamattu ei ole vain kristillisten kirkkojen perusteos. Se on samalla perusta, jolta koko läntisen sivistyksemme ja kulttuurimme on parin vuosituhannen aikana rakennettu. Siinä kaksi painavaa syytä tutustua teksteihin, joiden pohjalta meidän hengelliset ja maalliset rakenteemme sekä elämäntapamme ja arvomme ovat saaneet muotonsa.

Yhteenveto:

Eero Junkkaalan toimittamassa kirjassa Raamattu alusta loppuun käydään notkealla, selkeällä ja kannustavalla tavalla läpi Raamatun kaikki kirjat ensimmäisestä Mooseksen kirjasta Ilmestyskirjaan. Kirjoittajina on 16 raamatunopetajaa ja -tuntijaa, joukossa piispoja, professoreita. maallikoita, pappeja ja järjestöväkeä. Tuloksena on hyvä läpileikkaus sekä Raamatun kirjoista että tämän päivän suomalaisesta raamattuopetuksesta.