Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Ironikot@facebook.com

 

Facebook on tehnyt monesta ritarillisen ironikon. Statuspäivitykset pursuilevat hassuja oivalluksia: ”Soitin kaverilleni ja ihmettelin, mitä hän touhotti. Etsi puhelintaan”. Itse tituleerasin itseäni Vähäsarjamurhaajaksi ja kysyin 10.9. koko sosiaaliyhteisöltä ”Seppo Simola – mitä seppoa?” Mainostin ironisesti myös miehille suunnattua heprealaisen tanssin kurssia.

Trendistä huolimatta jotkut sinnittelijät päivittelevät edelleen statukseen elämäänsä suoran viestinnän nimissä: ”Perunat ovat jo kiehumassa. Kohta on koko perhe pöydän ääressä. Ihanaa!” tai ”Saamme lapsen! Onhan sitä tässä jo yritettykin.”

KRS Krito 10.-23.6.

Oma lukunsa ovat valittajat, jotka kertovat ilta toisensa jälkeen kuinka hammasta kolottaa ja Pasi on paska jätkä. Mainittakoon myös aforistit, työpaikka-orientoituneet käyttäjät sekä viileät & lyhytsanaiset: ”Nipa on sinkku”.

Verkkotodellisuus on hauskalla tavalla syrjäyttänyt niin sanotun reaalitodellisuuden, jonka puitteissa esimerkiksi syömme ruokaa ja pussailemme. Saimme hyvän esimerkin tästä folkyhtyeemme eilisten harjoitusten päätteeksi: ”Hei, monelta maanantaina treenit? En mä tiedä, sovitaan mieluummin Facebookissa!” Facebookissa kaikki on selkeämpää kuin häilyvässä elämäntodellisuudessa. Siellä on porukka kasassa. Reaalitodellisuudessa kitaristi on limuautomaatilla, laulaja oksentaa roskiksessa ja rumpali ylittää jo tietä. Yritä siinä sitten sopia treenit ennen kuin bussi menee. Facebookissa on aikaa!

Facebookin etuna on myös se, että ikävät tyypit voi vaientaa yhdellä napinpainalluksella. Lapsikin tietää, mistä rasti löytyy. Tarvittaessa nihkeitä statuksia jakelevia voi pimentää pidemmäksikin aikaa poistamalla koko hepun omasta news feedistä. Eikä poistettu tiedä operaatiosta mitään!

Entä mitä Facebook-todellisuus merkitsee suhteessa hengelliseen elämään – suhteessa siihen, että Jumalan valtakunta on tullut lähelle? Eroaako verkko hengellisessä mielessä kirjapainotaidosta? Puhutaanko Ilmestyskirjassa Facebookista? Voiko lähetystyötä tehdä verkossa?? Mikä on aineen suhde uskoon? Ensimmäiseksi tulevat mieleen kaste ja ehtoollinen. Niitä ei voi jakaa piuhoja pitkin, ainakaan toivottavasti.

Nyt ei auta kuitenkaan valittaa, koska kädet ovat jo savessa. On veivattava kunnes selviää millainen kakku tulee – tai miten sen nyt sanoisi!

———————————————————–

sanasto:

status: henkilökohtaisen Facebook-profiilin vaihdettava kuvaus, jonka on tarkoitus vastata kysymykseen ”mitä mietit?” Todellisuudessa kysymys on mainostilasta, jossa mainostetaan omaa persoonaa tai sen suorituksia suoraan tai ironisoimalla muita todellisuuden osia. 

news feed: käyttäjän etusivulle päivittyvä ilmoitusvirta josta näkee muiden käyttäjien uusimmat edesottamukset.

Seppo Simola: Kirkko & Kaupunki -lehden päätoimittaja.

seppo: uusi voimasana, joka leviää helsinkiläisten teinien keskuudessa kuin kulovalkea.

 
Artikkelibanneri perussanoma