Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Intian korona-aalto on monen tekijän summa

 
Korona on saavuttanut Biharin kylät.

Intian Bihar on köyhä osavaltio. Nyt korona on iskenyt myös sinne, ja joidenkin tietojen mukaan jopa joka viides biharilainen on sairastunut. Kuva: Eila Murphy.

Hahmotan Intiaa tulvien kautta. Johtunee siitä, että pari vuotta sitten kävin Biharin osavaltiossa tutkimassa, kuinka ensivasteradio eli kriisiradio auttoi maaseudun asukkaita tulva-aikana. Junamatkalla Patnasta Katihariin näin monenlaista hökkeliä, peltoja ja eläimiä, ihmisiä kylissä ja juna-asemilla.

Kuulin äskettäin biharilaiselta ystävältäni Ashishilta, että korona on nyt iskenyt jopa Intian kyliin. Mutta eikö maaseutu ole harvaanasuttua? Ei Intiassa. Lisäksi kaupunkilaiset tulevat maaseudulle koronaa pakoon. Samoin kävi vajaa vuosi sitten Kaakkois-Aasiassa. Kun kaupunkien tehtaita suljettiin, siirtotyöläiset muuttivat takaisin kotikonnuilleen. Jotkut toivat valitettavasti mukanaan myös viruksen.

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

Intiassa kaikki oli hyvin vuoden 2021 alussa. Maassa valmistettiin rokotteita muihinkin maihin myytäväksi. Politiikan kiintopiste oli kevään vaaleissa, ja Intian suosikkiurheilussa kriketissä onnistuttiin päihittämään pahin kilpailija Australia.

Sitten maaliskuun lopussa koronatilanne teki äkkikäännöksen. Terveyssektori ei kestänyt painetta. Lisäksi vaalikampanjoissa innostettiin ihmisiä kokoontumaan yhteen, jopa ilman maskia. Samaan syssyyn osui hindujen kuukauden mittainen Kumbh Mela -juhla, jolloin pyhiinvaeltajat ahtautuivat Gangesin varrella olevaan kaupunkiin. Etäisyydet unohtuivat.

Kristillisellä medialla on tuhannen taalan paikka

Korona-aalto on siirtynyt Mumbain slummeista myös rikkaiden asuma-alueille. Se on vyörynyt jopa itäisiin köyhiin osavaltioihin Uttar Pradeshiin ja Bihariin. Ystäväni Ashish kertoo, että joka viides biharilainen on sairastunut koronaan.

Intialaisia rokotetaan nyt vauhdilla, kolme miljoonaa ihmistä päivässä. Mutta se on vain 0,2 prosenttia koko väestöstä. Rokotuksilla yksinomaan ei pystytä pysäyttämään koronan leviämistä. The Economist -lehden mukaan tarvitaan joukkokokoontumisten − niin poliittisten, uskonnollisten kuin urheilutapahtumien − hillitsemistä.

Lisäksi matkustamista osavaltioiden välillä tulisi välttää. Ennen kaikkea pääministeri Modin pitäisi erottaa terveysministerinsä, joka väittää sairauksien paranevan lehmän virtsalla.

Kristillisen median sisällöntuottajat ovat myös ahtaalla. Nyt kun olisi tuhannen taalan paikka tuoda toivoa ja valoa kuoleman ja sairauden varjossa oleville intialaisille, monet kristityt johtajat ja työntekijät ovat joko itse menehtyneet tai menettäneet läheisensä koronalle.

Sen minkä pystyvät, he hengellisen sanoman lisäksi välittävät terveystietoa kansalaisille.

”Hyvää on jo näköpiirissä. Myös kirkot ovat alkaneet toimia yhdessä, ja vapaaehtoinen toisen auttaminen on lisääntynyt. Eräs kirkkotila on muutettu sairaalaksi 300 koronapotilaalle. Intialaiset auttavat toisiaan kastista, ihonväristä ja yhteiskuntaluokasta riippumatta”, toteaa eräs kristillisen mediajärjestön johtaja.

Lähteenä käytetty The Economist, April 24-30, 2021

 
Sansa artikkeliban.1.5.- MJa