Yleinen: Arvio: Joulun ihme valkokankaalla 

Hyödylliset idiootit

 

Hyödyllinen idiootti on poliittisessa kielenkäytössä hyväuskoinen henkilö, joka on saatu houkuteltua kehumaan huonoa hallintoa. On väitetty, että Neuvostoliiton johtaja Vladimir Leninin käytti nimitystä Neuvostoliitolle myötämielisistä ei-kommunisteista. Vaikka viittaus Leniniin ei taida vastata todellisuutta, kuvaa termi erinomaisesti tänäkin päivänä monen ihmisen toimintaa Lähi-idän konfliktissa.

Hyödyllisten idioottien – joista suuri osa yleisesti ottaen on fiksuja ihmisiä – laajalla ja kuuluvalla avustuksella on terroristijärjestö Hamas onnistunut strategiassaan luoda sellainen konfliktitilanne, jossa Israel häviää teki se mitä tahansa.

Fida Neliöb. vkot 49-50. MJa

Strategian kivijalka koostuu kirjaimellisesti elävistä kivistä: ihmisistä. Lapsista, naisista, sairaista, vanhuksista … Heitä Hamas käyttää surutta ja jopa suurella tyydytyksellä aseina propagandasodassa. Terroristijärjestö on itse auliisti myöntänyt kansalaistensa roolin ihmiskilpinä. Sisäänpäin julistetaan autuutta sodassa kuolleille palestiinalaisille, mutta ulospäin käytetään kuolleita räikeästi todistuskappaleina Israelin pahuudesta.

Muun muassa presidentti Bill Clinton on todennut Hamasin strategian olevan, että Israelia pakotetaan tappamaan mahdollisimman paljon palestiinalaisia, jotta maailma tuomitsisi heidät. Tiedämme varmaan kaikki miten se käytännössä toimii, joten siitä ei sen enempää.

Jokainen, joka seuraa uutisia voi todeta kuinka erinomaisesti tämä strategia on purrut. Näytettään sydäntä riipaisevia kuvia tuhoista, verisistä lapsista, itkevistä ihmisistä ja puhutaan näistä pelkästään Israelin hyökkäyksien uhreina. Hamasin strategista uhrata omia kansalaisia ja sen roolista ja syyllisyydestä tragediaan vaietaan melkein aina. Hyödylliset idiootit välittävät ja vahvistavat Hamasin haluamaa kuvaa. Ja Hamasin johtajat riemuitsevat ja kiittävät avusta. Ja jatkavat tietystä strategialla, joka toimii paremmin kuin hyvin.

Jos kansainvälinen yhteisö todella haluaa sodan tällä alueella loppuvan – mitä en epäile hetkeäkään – on sen perussyyhyn puututtava: Hamasin raketti-iskuihin Israeliin. Ei voi vaatia, että Israel sietää jatkuvaa rakettisadetta puolustautumatta. Ei voi myöskään vaatia, että Israel saa puolustautua, mutta vaan niin, ettei syntyy siviiliuhreja. Hamasin strategia ajatellen se olisi sama kuin vaatia, ettei saa puolustautua ollenkaan.
Sen sijaan voi ja pitää vaatia, että Hamas lopettaa rakettien ampumista Israeliin tai, ellei sitä tee, tekee kaikkensa siviiliväestönsä suojelemiseksi. Pelkään pahoin, että kumpaankaan Hamas ei suostu. Hamas ei halua rauhaa, vaan Israelin hävittämistä. Hinnalla millä hyvänsä.

Ehkä olen naiivi, mutta uskon tilanteen muuttuvan radikaalisti sinä päivänä kun Hamasin ihmishenkeä halveksiva toiminta ei enää saa kansainvälistä tukea. Ei suoraa eikä epäsuoraa. Sinä päivänä voisi olla mahdollista neuvotella rauhasta.

Tällä hetkellä tilanne näyttää mahdottomalta niin Israelin kuin tavallisten, rauhaa rakastatavien palestiinalaisten kannalta. Terrorismi, sokea vallankäyttö ja vihan lietsominen taas kukoistaa ja saa hyvää tarkoittavien mutta Hamasin kannalta hyödyllisten idioottien avustuksella tukea.
Nyt tarvitaan ihme. Rukoilkaamme rauhan ihmettä israelilaisille ja palestiinalaisille.