Hirviöidemme Herra

 

Jumala sanoi Jobille: ”Katso Behemotia [virtahepo], jonka minä loin niin kuin sinutkin.” (Job 40:15) ”Voitko onkia koukulla Leviatanin [krokotiili] ja siimaan kietoa sen kielen?” (Job 41:1)

Miksi Jumala aloitti puheensa kuvailemalla Jobille nämä kaksi hirviötä? Miksi Jumala halusi Jobin katsovan virtahepoa ja krokotiiliä kasvoista kasvoihin?

Dei Neliöb. 9.2.-3.3.

Jumala esitti palvelijalleen ongelman: ”Katsopas Job, virtahepo jahtaa sinua. Mitä aiot tehdä? Selätätkö sen fyysisellä voimallasi? Etkö? Ehkä voit puhua sille kauniisti, niin se jättää sinut rauhaan.”

”Nyt krokotiili uhkaa sinua. Miten aiot sitä käsitellä? Tällä olennolla on kivisydän. Se ei tunne armoa.”

Kyseessä ei ollut pelkkä luento eläinten ihmeellisestä maailmasta. Ennemminkin Jumala yritti kertoa Jobille jotain tämän elämän ”hirviöistä”. Hän näytti Jobille, että nämä kaksi ihmeellistä, julmaa, ylivoimaista olentoa edustivat hänen elämässään raivoavia ongelmia.

”Mietipä nyt virtahepoa. Se talloo kaiken näkyvillä olevan. Se on yksinkertaisesti liian iso ongelma sinun käsitellä, Job. Sinusta ei ole sen vastukseksi. Et voi tehdä mitään kesyttääksesi sen. Vain minä, Herra, tiedän miten tuollainen hirviömäinen olento pysäytetään.”

”Entäpä krokotiili, Job? Yksikään ihminen ei voi taistella sellaisen olennon kanssa. Eikä yksikään voi omassa voimassaan riisua krokotiililtä sen paksua haarniskaa. Sama on totta hengellisen vastuksesi, paholaisen kanssa. Vain minä voin voittaa hänet taistelussa.”

Ymmärrätkö, mitä Jumala sanoo tässä puheessaan? Hän ei puhu pelkästään Jobille, vaan kaikille uskoville. Hän julistaa: ”Kohtaa totuus elämäsi hirviöistä. Sinä et osaa niitä käsitellä, vain minä osaan.”

Job vastasi: ”Minun Jumalani on kaikkivoipa. Hän voi kaikki. Mikään ei ole esteenä hänen tarkoitusperilleen. Tiedän, etten voi yksin seistä virtahevon tai krokotiilin tiellä. Mutta se ei haittaa. Tiedän, että Jumala voi. Minun tehtäväni on vain olla hiljaa paikoillaan ja nähdä Herran pelastussuunnitelma.” (katso Job 42:1-2)