Ei enää orjia

 

Abraham Lincoln vapautti orjat niin sanotulla Vapautusjulistuksellaan. Tämä laillinen dokumentti julisti orjuuden kuolleen ja kaikkien orjien olevan vapaita.

Kun uutinen julistuksesta levisi Yhdysvalloissa etelän plantaaseille, monet orjat eivät uskoneet sitä todeksi. He jatkoivat isäntiensä alaisuudessa vakuuttuneina siitä, että lupaus vapaudesta oli vain kepponen. Useat häikäilemättömät isännät kertoivat orjilleen julistuksen olevan vain huhu ja pitivät orjansa yhä vangittuina. Mutta vähitellen totuus valkeni: entisiä orjia näkyi kävelemässä vapaina ja onnellisina vapautumisestaan. Yksi kerrallaan orjat laskivat taakkansa, käänsivät selkänsä orjuudelle ja aloittivat uuden elämän.

Sansa Neliöb. 13.2.-12.3.

Et ole ehkä kuullut, tai ehkä se kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, mutta Kristus vapautti kaikki synnin orjat Golgatalla. Voit kääntää selkäsi paholaiselle! Voit heittää syntitaakkasi pois, kävellä pois Saatanan vallan alta ja astua uuteen, vapaaseen elämään.

Näytän sinulle, mitä Raamattu tarkoittaa, kun se puhuu synnille kuolemisesta. Kun Lincoln vapautti orjat, itse asia eli orjuus kuoli. Orjuuttaja ei kuollut, eikä orjakaan. Orja saattoi kävellä vapauteen sanoen: ”Orjuus on kuollut, sitä ei enää ole.”

Kyllähän orja saattoi nostaa muutaman puuvillalastin pellolta – pelosta tai vaistonvaraisesti – mutta se ei tehnyt hänestä enää orjaa. Hän oli vapaa, mutta hänen piti käyttää vapauttaan. Julistus ei voinut pakottaa ketään noudattamaan sitä, mutta isännätkään eivät voineet enää pakottaa orjia töihin. Kaikki oli nyt kiinni orjasta.

”- – joka on kuollut, se on vanhurskautunut pois synnistä. Mutta jos olemme kuolleet Kristuksen kanssa, niin me uskomme saavamme myös elää hänen kanssaan.” (Room. 6:7-8, KR 33/38)

Se tarkoittaa yksinkertaisesti tätä: koska orjuutesi synnille on kuollut ja käsitelty asia, sillä Kristus on jo julistanut vapautumisesi, olet nyt vapaa elämään uutena ihmisenä Kristuksessa. Kunhan tiedostat olevasi vapaa kaikista kahleista.

Kristus ei voi pakottaa sinua toimimaan oikein, eikä Saatana voi pakottaa sinua toimimaan väärin. Kristus voi julistaa, että olet vapaa, mutta sinun pitää käyttäytyä kuten vapaa ihminen käyttäytyy.