Dinosauruksia jäljittämässä

 

New York Times -lehdessä julkaistiin 29.3.2019 artikkeli hämmästyttävästä fossiililöydöksestä. Helsingin Sanomat kertoi saman asian pikku-uutisessa pari päivää myöhemmin. Tutkijat olivat osuneet ainutlaatuiseen fossiilikasaumaan Pohjois-Dakotassa Yhdysvalloissa. Kyseessä on arvioitu olevan tämän vuosisadan merkittävin paleontologinen löytö.

Yleisesti tiedetään, että dinosaurukset ovat hävinneet maapallolta noin 66 miljoonaa vuotta sitten. Syytä niiden pikaiseen katoamiseen on paljon pohdittu ja yleisin käsitys on, että kadon aiheutti suuren asteroidin putoaminen Mexikossa sijaitsevalle Yukatanin niemimaalle. Tämän aiheuttamat ilmastonmuutokset olisivat olleet niin suuria, että nuo valtavan kokoiset eläimet menettivät elämisen mahdollisuudet. Nyt tehty uusi löytö tukee tätä käsitystä.

Jalohaukat vko 3 SMy

Pohjois-Dakota sijaitsee Yhdysvaltojen pohjoisreunalla, joten sieltä on aika pitkä matka Mexicoon. Amerikan mantereen muoto on miljoonia vuosia sitten poikennut melkoisesti nykyisestä. Valtameri on ulottunut paljon myöhempää rantaviivaa syvemmälle ja keskellä Pohjois-Amerikkaa on ollut mantereen halkaiseva vesistö. Suuren asteroidin iskeytyminen niemimaalle Mexicossa on aiheuttanut valtavan tsunamin, jossa aallot ovat olleet kymmeniä metrejä korkeita. Sama ilmiö on nostattanut sellaisen pölypilven taivaalle, että auringon valo ei ole päässyt aikakausiin kunnolla paistamaan sen läpi. Tämä on aiheuttanut suurten eläinten joukkotuhon.

Asteroidin iskeytymispaikkaa kutsutaan nimellä Chicxulub. Erikoinen nimi tulee lähellä sijaitsevasta Maya-kylästä. Yukatanin niemimaalle syntyi 10 kilometrin levyinen kraatteri, joka alun perin oli 25 kilometriä syvä. Isku pani liikkeelle yli 10 magnitudin mittaisen maanjäristyksen ja tulva-aallon, joka on hetkessä aiheuttanut suunnatonta tuhoa. Iskun voiman on ajateltu vastaavan energialtaan miljardia Hiroshiman pommia.

Pohjois-Dakotan löytö oli käsittämätön sekamelska kaloja ja muita eläimiä sekä puita ja erilaisia kasveja, kaikki samassa hetkessä hautautuneita ja sittemmin fossiloituneita. Kalojen kiduksista löytyi tektiittejä eli jähmettynyttä lasimateriaalia, jota syntyy suurissa asteroiditörmäyksissä.

Kyseessä on ensimmäinen näin konkreettinen välähdys siitä nimenomaisesta päivästä, jolloin asteroidin törmäys tapahtui. Tutkijoiden arvelujen mukaan tämän kokoluokan taivaankappaleen törmäys voi tapahtua noin kerran sadassa miljoonassa vuodessa. Aivan heti ei siis ole odotettavissa uutta rysäystä.

Dinosaurusten tuho ajoittuu juuri kyseisen asteroidin putoamisen aikoihin. Näiden suuren eläinten olosuhteet olivat käyneet muistakin syistä hankaliksi, mutta nyt tutkijat kohtasivat sen päivän, joka tässä mielessä muutti maailman. Vaikka suurin osa kaikista nisäkkäistä kuoli, tämän merkitsi uutta alkua niille, jotka selvisivät katastrofista. Dinojen kuolema teki tilaa pienemmille nisäkkäille. Tämän löydön jälkeen tunnemme jälleen hiukan paremmin maapallomme pitkää historiaa.

Ai, miten tämä sopii Raamatun luomiskertomukseen? Siten että dinosaurukset luotiin viidennen päivän aamuna ja ne kuolivat saman päivän iltana. Meidät luotiin seuraavana päivänä.