Antamisessa on kysymys elämästä

 

Elämme maailmassa, jossa ihmisiä arvioidaan omaisuuden määrän perusteella. Siksi myös kristitty on suuressa vaarassa panna turvansa ja tarmonsa tavaraan. Siksikin kristittyinä tarvitsemme harjoitusta omastamme luopumisessa, eli sen osoittamisessa, että me hallitsimme sitä eikä se meitä.

Omastaan luopumisessa onkin kysymys hengellisestä taistelusta. On paljon helpompi pitää itsellään kuin antaa eteenpäin. Lopultakin antamisessa on kysymys rakkaudesta. Kerran lesken temppelissä antamat rovot todistivat niin harvinaisesta rakkaudesta, että Jeesuskin ihmetteli sitä. Millähän mielellä hän katsoo minua ja sinua tässä suhteessa? Hän kun ei katso rahan määrään vaan sydämeen.

Perheniemi Neliöb. 15.-21.4.

Israelissa maantiedekin puhuu kiinnostavasti omastaan antamisesta: siellä, missä lähteet pulppuavat ja joet ovat täynnä elävää, virtaavaa vettä, kaikki ympärilläkin elää. Mutta lopulta Jordanjoki laskee Kuolleeseenmereen. Sieltä ei ole enää laskujokea. Niinpä vesi jää paikalleen ja kaikki ympärillä kuolee. Kristitty on tarkoitettu Gennesaretinjärven tai Jordanjoen kaltaiseksi, joista niin ihmiset, eläimet kuin kasvitkin saavat ravinnon. Lahjaksi annettu tuo elämää ja virvoittaa muitakin. Mutta Kuollutmeri, joka pitää kaiken itsellään, kertoo vain kuolemasta.

Tosin viime aikoina tähän on tullut muutos. Kun Kuolleestamerestä on alettu nostaa mineraaleja, eli se on alkanut luovuttaa sitä, mitä on saanut, on syntynyt elämää. On voitu perustaa teollisuutta, ja monet ihmiset ovat alkaneet saada toimeentulonsa Kuolleenmeren tuotteista. Kun Kuollutmeri on alkanut antaa eteenpäin sitä, mitä on saanut, on syntynyt elämää.

Raamatun suurin viesti on, että Jeesus jätti taivaan kirkkauden, jotta me perisimme taivaan. Hän tuli köyhäksi, jotta me saisimme katoamattoman aarteen. Tämä Jeesuksen teko onkin yli aikojen ulottuva esimerkki omastaan luopumisesta toisten eteen, ja se on viime kädessä syy siihen, miksi myös meitä kristittyjä kutsutaan antamaan omastamme lähimmäistemme ajalliseksi mutta myös iankaikkiseksi hyväksi.

Lähetystyö on kaikkien Jeesukseen uskovien yhteinen hanke. Se on tietoisuutta siitä, että olemme täyttämässä taivaallisen työnantajamme meille antamaa tehtävää, jotta vapauttava sanoma syntien anteeksiantamuksesta leviäisi kaikkien kansojen keskuuteen ja toisi elämää kuolleelle.

Kuva: Kirsi Myllyniemi