Nuorten miesten ja naisten kiinnostuksen lisääntyminen Jeesusta kohtaan ei ole vain suomalainen ilmiö. Samaa havaitaan myös muualla Euroopassa. Miten ilmiötä johdetaan?
Tutkimusten mukaan nuorten pahoinvointi on lisääntynyt. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan jopa neljännes suomalaisista nuorista kärsii mielenterveyden häiriöistä, kuten ahdistuksesta ja masennuksesta. Tämä kehitys näkyy laajasti myös muualla Euroopassa. Samaan aikaan kristityt nuorisotyön johtajat tekevät havainnon, jota he eivät ole nähneet aiemmin: nuoret etsivät Jeesusta.
Kasvava kiinnostus
Norjan suurimman kristillisen sanomalehden Vårt Landin mukaan Z-sukupolvi (synt. 1997-2012) on nykyään uskonnollisempi kuin boomerit (synt. ennen 1964) – erityisesti Pohjois-Euroopassa. Vuonna 2023 tehdyssä kansainvälisessä tutkimuksessa (n=20 000) selvisi, että esimerkiksi Belgiassa Z-sukupolvessa on 29 % enemmän kristittyjä kuin boomereissa. Ruotsissa ero on 24 %.
Ruotsin SVT:n uutisoiman nuorisobarometrin mukaan kiinnostus Jeesusta kohtaan on Ruotsissa nousussa. Tutkimukseen osallistui 17 000 nuorta, ja sen mukaan Jeesuksesta voi tulla vuoden 2025 merkittävin “influensseri”.
Isossa-Britanniassa nuorten kirkkokäynnit ovat lisääntyneet merkittävästi, ja Raamattujen myynti on noussut 87 % viidessä vuodessa – erityisesti nuorille suunnattujen versioiden osalta.
Norjan yleisradioyhtiö NRK raportoi, että kristillinen nuorisotyö kasvaa Norjassa ennennäkemättömästi. Ungdom i Oppdrag (Youth With A Mission), Misjonssambandet, sekä katoliset ja ortodoksiset seurakunnat ovat kaikki kasvussa. Kristilliset lukiot ovat saaneet ennätysmäärän hakijoita.
Kaikkia kiinnostuneita ei pystytä lähettämään
Kristillinen sanomalehti Dagen haastatteli seitsemän norjalaisen lähetysjärjestön johtajaa. Kaikki kertoivat, että nuoria lähtijöitä olisi enemmän kuin mitä resurssit mahdollistavat. Kasvava uskon kiinnostus näyttää johtavan myös haluun kertoa uskosta eteenpäin – paikallisesti ja maailmanlaajuisesti. Tässä kehityksessä The Send -tapahtuman roolia pidetään merkittävänä.
Vuonna 2022 Oslossa järjestetty The Send oli suurin nuorisotapahtuma 40 vuoteen (9300 osallistujaa). Suomessa tapahtuma järjestetään 7.6.2025 Helsingin jäähallissa.

Herätys ja seurakunnat
Youth With A Mission Norjan johtaja Andreas Nordli kertoo, että opetuslapseuskoulujen (Discipleship Training School, DTS) osallistujamäärät ovat kaksinkertaistuneet viidessä vuodessa.

– Onko tämä herätystä? Olen varovainen määrittelyissä, mutta haluan uskoa, että koronan jälkeinen 2020-luku tullaan tuntemaan aikana, jolloin Eurooppa kääntyi Jumalan puoleen, hän sanoo.
Länsimaiden suurin nuorisoherätys nähtiin 1970-luvulla. Miksi se jäi lyhytaikaiseksi?
Alankomaiden The Sendin johtaja, pastori Ruben Flach on johtanut maan suurinta helluntaikonferenssia Oppvekkingiä, joka kokoaa vuosittain noin 60 000 osallistujaa, enenevässä määrin nuoria.

– Uskon, että 70-luvun herätyksen hiipumiseen vaikutti se, että seurakunnat eivät olleet valmiita muuttumaan. Meidän vanhempien ei tule vain sopeuttaa nuoria seurakuntiimme – meidän on sopeutettava seurakuntamme nuoriin, Flach sanoo.
– Jos epäonnistumme siinä, riskinä on liike, joka keskittyy vain nuoriin. Seurakunta on parhaimmillaan kaikenikäisten perhe. Johtajien täytyy oppia menneestä ja tehdä parannusta. Meidän tulee antaa yhä enemmän vastuuta nuorille, mutta kulkea rinnalla, ei vetäytyä.
Uudenlaista johtajuutta
Barna-tutkimuskeskuksen kyselyn mukaan 66 % pastoreista nauttii eniten saarnaamisesta ja opettamisesta. Vain 8 % mainitsi opetuslapseuttamisen mielekkäimmäksi tehtäväksi.
The Send -liikkeen johtaja Andy Byrd korostaa, että Z-sukupolvi kaipaa rinnalta johtamista.

– Se on Jeesuksen mallin mukaista johtajuutta, Byrd sanoo.
Tällaisesta johtamisesta käytetään termiä parakleettinen johtajuus – se on suhdekeskeistä johtamista, jossa johtajan tehtävänä on asettua rinnalle ja auttaa nuoria tunnistamaan ja toteuttamaan Jumalan tahtoa omassa elämässään.
Andreas Nordli painottaa, että johtajuus tulee ymmärtää nyt toisin.
– Meidän on tunnistettava, mitä Jeesus jo tekee maailmassa ja seurakunnassa – ja pyrittävä mahdollistamaan se.
Nordlin mukaan Euroopan hengellinen tilanne on nyt uusi, eikä valmiita vastauksia ole.
– Mitä näemme? Nuoret evankelioivat rohkeasti, uusia ihmisiä tulee uskoon, ja nuoret haluavat tehdä lähetystyötä. Miten johdamme tätä kaikkea? Entä kun Jumalan valtakunta rakentuu yhä enemmän suhteisiin eikä hierarkiaan – miten johdamme sitä?
– Kaikkein hienointa olisi, jos emme vain reagoisi, vaan muovaisimme tulevaisuutta ennakoivasti.
Norjan Sendin johtaja Ann-Helen Sperrud on toiveikas tulevaisuuden suhteen.
– Jeesus valitsi nuoria ihmisiä ja muutti maailman heidän kauttaan. Nyt tilastot kertovat nuorten ahdistuksesta, masennuksesta ja stressistä, mutta näemme Z-sukupolven aktivoituvan Jumalan suunnitelmassa.
Suomen The Send -tapahtuma järjestetään Helsingin jäähallissa 7.6. Helluntailiikkeenn Go&Make -maailmankonferenssin loppuhuipentumana.