Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Yritysjäsenet arvostavat Radio Dein työtä

 

Kuva: Depositphotos

Keijo Leppänen ja Jutta-Mari Rautevaara toteavat kokemuksesta, että yrittäjiä kannustaa eteenpäin tekemisen vimma ja luomisen tunne.

Kristityt Yhdessä ry:n yritysjäsenet, Hiusmestarit Oy:n Jutta-Mari Rautevaara sekä viestintään erikoistuneen Keile Oy:n Keijo Leppänen, kertovat yrittäjyyden olevan usein elämäntapa. Yrittäjän vapautta saatetaan ihannoida, mutta vapaus tuo myös monesti mukanaan vastuuta ja pitkiä päiviä.

− Kyllähän me yrittäjät ollaan hieman hullua porukkaa, Rautevaara naurahtaa.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

Molemmat allekirjoittavat sen, että yrittäjiä ajaa usein tekemisen vimma ja luomisen tunne.

− Olihan se huikeaa, kun perustin Hiusmestarit vuonna 2012. Siinä ei työtunteja laskettu – eikä lasketa. Lapset ovat olleet monella tapaa ihana asia, samoin tässäkin suhteessa, sillä ilman heitä lomat olisivat saattaneet jäädä pitämättä, Rautevaara kertoo.

Keijo Leppänen, joka tunnetaan paremmin MTV Uutisten uutisankkurina, arvostaa suuresti yrittäjiä. Hän sanoo Suomen pyörivän heidän varassaan.

− Se oli yksi vähän ideologinen syy perustaa Keile Oy yli 20 vuotta sitten. Oli toki käytännöllisempiäkin syitä, kuten se, että kirjoitin silloin kirjoja, ja sitä oli helpompi hallinnoida yrityksen kautta. Tarjoan myös erilaisia viestintäkoulutuksia ja teen juontotehtäviä.

 

Yrittäjyys vaatii muuntautumiskykyä

Jutta-Mari Rautevaara ja Keijo Leppänen toimivat Kristityt Yhdessä ry:n yritysjäseninä. KUVA: Johanna Reinikainen

Rautevaara kuvaa yrittäjyyden muuttuneen viimeisen kymmenen vuoden aikana paljon. Hiusmestarit oli esimerkiksi ensimmäisiä parturi-kampaamoita, joka otti käyttöönsä nettiajanvarauksen, nyt sellainen on käytössä lähes kaikilla. Facebookiin Hiusmestarit meni hieman epäröiden, ja nyt ei juurikaan ole yritystä, joka ei olisi somessa. Työ vaatiikin jatkuvaa kouluttautumista muutenkin kuin hiustenlaiton suhteen.

Keijo Leppänen, pitkän linjan media-alan ammattilainen, sanoo monen muun tapaan alan olevan suuressa murroksessa. Perinteisen median pariin palataan esimerkiksi suurten kriisien kuten koronan tai Ukrainan sodan alun aikana. Mutta kun kriisit ovat ohi, yhä useampi hakee tietonsa mobiililaitteista tai netistä.

− Uutisten tarve ei häviä minnekään, mutta se varmasti muuttuu, millä tavalla ne jatkossa tuotetaan.


Kristilliset arvot kunniaan

”Ne arvot näkyvät yhä hyvinä nyky-yhteiskunnassa. Jos niistä luovutaan, tehdään karhunpalvelus yhteiskunnalle ja itsellemme.”

Kristityt Yhdessä ry:n yritysjäsenet pitävät kristillisen radiotyön tukemista tärkeänä. Leppänen muistuttaa, että Suomi on juuriltaan ja perinteisiltä arvoiltaan kristitty maa.

− Ne arvot näkyvät yhä hyvinä nyky-yhteiskunnassa. Jos niistä luovutaan, tehdään karhunpalvelus yhteiskunnalle ja itsellemme.

− Ne instituutiot, jotka näitä arvoja tukevat, ovat tuen ansainneet, niin myös Kristityt Yhdessä ry, Leppänen kiteyttää.

Rautevaara ei kiireisenä yrittäjänä juuri ehdi kotona television tai radion ääreen. Sen sijaan hän kuuntelee autossa radiosta tai lenkillä kännykästä Radio Deitä.

− Se on minulle vähän niin kuin toinen seurakunta. On kunnia saada yrittäjänä tukea Radio Deitä.

Teksti: Ulla Pitkänen, Matias Villbergin Herätys!-lähetyshaastattelun pohjalta

** Kuuntele myös yrittäjä Henry Määtän (Remppa-Henkka Oy) haastattelu Radio Deistä tiistaina 23.1. klo 15.40, tai myöhemmin Dei Plussasta (Aalloilla 23.1.24).

 

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)