Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Yli 10 000 pakolaislasta kadonnut – ihmiskauppa nostaa päätään pakolaiskriisissä

 

kuva: pixabay

Ilman vanhempia saapuneista lapsista on tullut yksi pakolaiskriisin vaikemmista ja kiireisimmistä ratkaisua vaativista asioista.

Europolin arvion mukaan yksin Eurooppaan saapuneista alaikäisistä lapsista on saapumisen jälkeen kadonnut arviolta 10 000. Heistä osan epäillään joutuneen rikollisjärjestöjen sieppaamiksi ja sitä kautta seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi. Europol varoittaakin, että eurooppalainen rikollisinfrastruktuuri on nyt kohdentanut toimintansa pakolaisiin ja pakolaislapsiin.

Myös Mariyana Berket OSCE:stä (Organisation for Security and Cooperation in Europe) toteaa, että ilman vanhempiaan saapuvat alaikäiset lapset ovat kaikista haavoittuvin pakolaisryhmä.

IK-opisto Neliöb. 17.-30.6.

“Riskiryhmässä ovat erityisesti ne, jotka ovat vailla vanhempien huolenpitoa. Tämä käsittää lapset jotka on lähetetty matkaan etukäteen tarkoituksena saada muu perhe perässä Eurooppaan, sekä ne, jotka ovat paenneet toisten perheenjäsenten kanssa”, Berket toteaa Evangelical Focus -verkkojulkaisulle.

Europolin johtaja Brian Donald puolestaa kertoo The Guardian -lehdelle antamassaan haastattelussa Europolin saaneen todisteita siitä, että osa yksin tulleista lapsista on joutunut seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

“Erityisesti Saksassa ja Unkarissa on pidätetty iso joukko rikollisia, jotka ovat hyväksikäyttäneet maahanmuuttajia”, Donal toteaa. Hän myös jatkaa, että näissä maissa on vankiloita, joissa suurin osa vangeista on tuomittu nimenomaan pakolaiskriisiin liittyvistä rikoksista.

Donaldin mukaan Europol on myös todennut häiritsevää päällekkäisyyttä järjestäytyneiden rikollisryhmien ja ihmiskauppaa harjoittavien ryhmittymien välillä. Tämä näkyy erityisesti ihmissalakuljetusta harjoittavien ja ihmisiä seksityöhön ja orjuuteen myyvien rikollisjärjestöjen yhteistyönä.

“Niitä rikollisjärjestöjä joita olemme tottuneet näkemään osana ihmiskauppaa, on nyt otettu kiinni maahanmuuttajien hyväksikäytöstä”, Donald toteaa.

 

 

Aiheet