Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Yhdysvaltalainen tohtori Peter Payne vieraili Veritas Forumilla Tampereella

 

Peter Payne luennoimassa Tampereen teknillisellä yliopistolla. Kuva: Hanna Hietikko.

Filosofian tohtori Peter Payne puhui Tampereen teknillisessä yliopistossa järjestetyllä Veritas Forumilla keskiviikkona aiheenaan ”A Personal Matter Am I More Than Biology?”. Payne pyrki falsifioimaan naturalistisen maailmankatsomuksen virheellisenä ja puolustamaan kristillistä ajatusta Jumalasta vähintään kohtuullisena.

Paynen mukaan ajatus ihmisestä enemmän kuin biologisen kehityksen tuotoksena on erittäin relevantti. Hänen mukaansa monet, jotka nykyään hylkäävät kristinuskon tekevät sen siksi, että tieteen mukaan näyttäisi siltä, että fyysinen maailma ja todellisuus ovat kaikki se mitä todella on olemassa.

– Tämä kuitenkin tarkoittaisi, että ihmisen minuus, kokemukset, tunteet ja ajatukset ei joko ole olemassa tai johtuvat vain fyysisistä tapahtumista. Filosofit ja tutkijat ovat yrittäneet palauttaa kaiken fyysiikkaan, mutta lopulta jäljelle jää kuitenkin ihmisen subjektiivinen kokemus, Payne toteaa.

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

Paynen mukaan käsitys omasta identiteetistämme ja ihmisarvostamme on kiinteästi sidoksissa ihmiskäsitykseemme. Naturalistinen ihmiskäsitys ei perustele ihmisen arvoa.

– Koska sisäinen kokemus ja persoona ei koskaan palaudu pelkästään fyysiseen todellisuuteen, biologiaan ja käytökseen, on hyvä syy nähdä materialistisen ja naturalistisen maailmankatsomuksen olevan virheellinen.

5 uskomusta ihmisyydestä

Payne toi esiin esitelmässään viisi länsimaissa yleistä uskomusta, jotka eivät ole riippuvaisia ihmisten uskonnollisuudesta. Ensimmäisen uskomuksen mukaan ihmisyys säilyy ajassa, toiseksi ihmisillä on tietoisia kokemuksia. Kolmanneksi uskotaan, että ihmiset ovat kausaalisia toimijoita ja neljänneksi vastuuta kantavia olentoja. Viidennen uskomuksen mukaan ihmiset ovat arvokkaita ja samanarvoisia.

– Nämä uskomukset ovat oikeastaan kuin juutalais-kristillisesta näkökulmasta. Etenkin toinen ja kolmas uskomus todistavat naturalismia vastaan, Payne toteaa.

Teleologiassa eli luonnollisessa tarkoitusperäisyydessä ja päämäärähakuisuudessa ei olisi Paynen mielestä järkeä, jollei ole olentoa, joka ymmärtää vaihtoehdot ja valitsee päivämäärät.

– Koska tällaista olentoa ei luonnollisessa maailmassa ole, teismi on vähintäänkin kohtuullinen hypoteesi, Payne päättää esityksensä.

Mikä on Veritas Forum?

Useamman kerran vuodessa ja eri puolella Suomea järjestettävissä Veritas Forum -tapahtumissa keskustellaan tieteen ja uskon suhteesta ja apologeettisista kysymyksistä.

Keskiviikkoinen tapahtuma TTY:llä oli osa vierailevan puhujan, yhdysvaltalainen Peter Paynen, luentosarjaa. Payne vierailee Tampereen lisäksi Turussa, Helsingissä, Jyväskylässä ja Porissa Veritas Forumeilla puhumassa samasta aiheesta.

Tapahtuman järjestäjänä toimii Veritas Forum Finland -verkosto, joka kotisivujensa mukaan järjestää akateemisia tilaisuuksia elämän suurista kysymyksistä.