Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Teologi Theresa Ngouth Vuoden pakolaisnainen

 

Suomen Pakolaisapu on valinnut vuoden pakolaisnaiseksi vantaalaisen Theresa Ngouthin. Teologiksi kouluttautunut alun perin eteläsudanilainen Ngouth työskentelee lastenohjaajana Korson seurakunnassa.

Vuonna 2004 Suomeen kiintiöpakolaisena saapunut Ngouth toimii työnsä ja vapaaehtoistoiminnan kautta kulttuurien välisenä tulkkina ja rauhan puolestapuhujana. – Naisten on herättävä ja rohkaistava toisiaan osallistumaan. Sitä työtä haluan tehdä myös vuoden pakolaisnaisena. Lisäksi naisten on vaadittava koulutusta itselleen ja lapsilleen, Ngouth sanoo.

Vuonna 2004 Suomeen kiintiöpakolaisena saapunut Ngouth toimii työnsä ja vapaaehtoistoiminnan kautta kulttuurien välisenä tulkkina ja rauhan puolestapuhujana.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Ngouth on toiminut useissa eri järjestöissä, seurakunnassa ja työelämässä. Hän haluaa kannustaa myös muita pakolaisnaisia osallistumaan aktiivisesti yhteiskuntaan.

Vuoden pakolaisnaisen mukaan avain osallistumiselle on kielitaito. Se on edellytys myös ihmisten väliselle vuorovaikutukselle. Joskus keskusteluyhteyden luominen on kuitenkin vaikeaa.

– Hyvä keino on avun pyytäminen, vaikkei apua oikeasti tarvitsisikaan. Kun pyydän naapuriani opastamaan minulle pesutuvan käyttöä, alamme pian jutella myös muista aiheista. Ei pidä tuomita, vaan tutustua, Ngouth sanoo.

Ngouth pitää myös anteeksiantoa rauhan edellytyksenä. Hänen mielestään lähtömaiden pitkään jatkuneet levottomuudet ja konfliktit eivät saa vaikuttaa pakolaisuudessa elävien keskinäisiin väleihin.

Suomen Pakolaisavun toiminnanjohtaja Annu Lehtisen mukaan Theresa Ngouth on erinomainen esimerkki siitä, kuinka suuri vaikutus yhden ihmisen toiminnalla voi olla yhteiskunnassa.

– Ngouth on jo pakolaisuutensa aikana tukenut vapaaehtoisena paperittomia maanmiehiään hankalissa tilanteissa, ja jatkanut vertaistuen tarjoamista muille eteläsudanilaisille Suomeen muutettuaan. Theresa on todellinen sillanrakentaja kantaväestön ja oman yhteisönsä välillä, Lehtinen toteaa.

Suomen Pakolaisapu on myöntänyt vuoden pakolaisnaisen tunnustuspalkinnon vuodesta 1998. Theresa Ngouth on ensimmäinen palkinnon saanut eteläsudanilainen. Suomessa asuu noin tuhannen eteläsudanilaispakolaisen yhteisö.

Theresa Ngouth vieraana Radio Dein Parempi Huomen -aamulähetyksessä perjantaina 6.3. aamukahdeksan jälkeen.

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)