Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tunnusti virallisesti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi – Palestiinan johto varoitti väkivalta-aallosta

Kuva: Sari Savela

Yhdysvallat tunnusti virallisesti keskiviikkona Suomen aikaa presidentti Donald Trumpin suulla Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. Yhdysvallat tulee siirtämään suurlähetystönsä Tel Avivista Jerusalemiin.

Jo pidempään on huhuttu, että presidentti Trump aikoo virallisesti tunnustaa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. Presidentinvaalikampanjassa Trump lupasi, että Yhdysvallat siirtää suurlähetystyönsä Jerusalemiin. Saman lupauksen ovat tehneet myös aikaisemmat presidentit Barack Obama ja George W. Bush. He eivät kuitenkaan presidentteinä toteuttaneet lupaustaan. Moni arveli, että näin olisi myös Trumpin osalta, mutta nyt tilanne on toinen.

Donald Trump ilmoitti keskiviikkona Yhdysvaltojen sekä tunnustavan Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi että siirtävän suurlähetystönsä Jerusalemiin. Siirtoon menee todennäköisesti kolmesta neljään vuotta, koska suurlähetystön rakentaminen vie aikaa. Asiasta uutisoi CNN.

Israel today -lehden mukaan Palestiinan johto varoitti joulukuun alussa, että mikäli Yhdysvallat tunnustaa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi tai siirtää suurlähetystönsä Tel Avivista Jerusalemiin, Israelissa tullaan näkemään suuri terroritekojen aalto. Palestiinalainen terroristijärjestö Hamas julkaisi lehdistötiedotteen, jossa se uhosi Yhdysvaltojen mahdollisten toimien johtavan  palestiinalaisten kansannousuun eli intifadaan.

Suurlähetystön siirto Tel Avivista on hyvin merkittävä kannanotto ja vahvistaa Israelin julistuksen Jerusalemista maan pääkaupunkina. Vuonna 1980 Israelissa tuli voimaan laki Jerusalemin yhdistämiseksi. Israel julisti tuolloin Jerusalemin yhdistetyksi pääkaupungiksi.

Yhdelläkään maalla ei ole suurlähetystöä Jerusalemissa, vaan ne sijaitsevat Tel Avivissa. Yhdysvalloissa on vuodesta 1995 ollut voimassa laki, jonka mukaan Yhdysvaltain suurlähetystö tulee siirtää Jerusalemiin. Lain voimaantuloa on kuitenkin jatkuvasti lykätty.

Aiheet

,