Teemu Haapasalo eli Espanjassa kolme kuukautta kodittomana. Se avarsi kotimaan arvon.

Kuva: Erja Taura-Jokinen.

Täysi-ikäisyyden koittaessa tamperelainen osti lentolipun ja pakkasi laukkunsa. Hän ei varannut majoitusta eikä paluulentoa.

– Tahdoin irti Suomen pimeydestä ja kylmyydestä. Halusin Espanjaan, jonne en lapsuudenperheeni kanssa ollut päässyt. Olin saanut ankarahkon kristillisen kasvatuksen, johon eivät lomamatkat kuuluneet, Teemu kertoo.

Perillä hän hakeutui töihin puhelinmarkkinointifirmaan, joka kauppasi suomalaisille erilaisia tuotteita.

– Ihmeekseni menestyin myyntimiehenä yllättävän hyvin. Minut palkittiin hyvistä tuloksista useammankin kerran.

Kokemusta karttui eri yrityksistä, mutta kolmen vuoden jälkeen työ alkoi väsyttää. Asiakkaiden reaktiot eivät suinkaan aina olleet mieluisaa kuultavaa.

Samaan aikaan Espanjan arjessa tapahtui odottamaton käänne.

– Vuokraisäntäni tuli omalla avaimella asuntooni ja sanoi sopimukseni irti seuraavasta päivästä lukien. Hän ilmoitti, että kämppään tulevat toiset ihmiset.

– Juuri sillä hetkellä minulla ei ollut työsopimusta, säästöjä kylläkin. Ne eivät auttaneet. Jouduin pihalle, enkä saanut samoista syistä kattoa pääni päälle.

Teemu yöpyi porraskäytävissä ja yleisissä aulatiloissa.

– Kolmen kuukauden päästä olin rahaton. Soitin äidille, joka lähetti rahaa niin, että pääsin kotiin.

Siihen päättyi Espanjan reissu, joka kesti lähes kolme ja puoli vuotta.

”Haluan elää tavallista elämää”

Suomeen palattuaan Teemu kärsi paniikkihäiriöistä ja pelkotiloista.

– Yhtenä yönä en keksinyt muuta kuin soittaa uskovalle pikkusiskolleni. Onneksi hän tuli saman tien luokseni ja rukoili Jeesukselta apua tilanteeseen. Sillä hetkellä koin, että pahuus väistyi. Totaalisesti.

Kristuksen voima oli Teemusta ylivertainen ja ihmeellinen.

– Pikkusiskon seurassa lähdin Tampereella Evankelisten Opiskelijoiden iltoihin, ja sille tielle jäin.

Teemu on nauttinut vuoden verran tasapainoisesta arjesta: työstä, kristittyjen yhteydestä ja kivasta vuokrakämpästä.

– Haluan elää ihan tavallista elämää. Olen kiitollinen Suomesta ja siitä, että täällä ihmisestä välitetään ja pidetään huolta. Lakipykälät ovat sellaiset, ettei ketään heitetä asunnosta taivasalle päivän varoitusajalla.

Joka jae on tärkeä

Teemu osallistuu arkisin Tampereen kaupungin järjestämään työtoimintaan, jossa hän kuljettaa tavaraa autolla paikasta toiseen.

Ratin takana on niin mukavaa, että tulevaisuudessa hänellä on mitä todennäköisimmin taksilupa.

Tampereen Luther-talosta on tullut tuttu ja rakas paikka. Teemu on vakiokävijä EO:n illoissa. Hän on myös vastuunkantaja tiistai-iltaisin, jolloin Sleyn väki kohtaa kulkijoita Tampereen Keskustorilla.

– Omat kokemukseni ovat olleet hyödyksi. Olen tavannut ihmisiä, jotka ovat pahuuden vallassa tai sen ympäröimiä. Heille sanon, että ainoa tie vapauteen on Jeesus Kristus.

Teemu kehittää ja pitää yllä espanjan kielen taitoaan lukemalla puhelimestaan espanjankielistä Raamattua. Lempijaetta ei ole.

– Joka sana on Raamatussa tärkeä.

Teemu Haapasalo tekee katutyötä Tampereen Luther-talon joukoissa. Juuri tässä paikassa, Tampereen Keskustorilla, voi tavata tiistai-iltaisin kristittyjä ja juoda kupposen kuumaa.

Teksti: Erja Taura-Jokinen

Sanis 300×250 tilaa