Yhä useampi Ranskassa asuva juutalainen suunnittelee muuttoa Israeliin – Antisemitistiset tapaukset lisääntyneet hälyttävästi Hamasin terrori-iskun jälkeen

 

Kuvituskuva: Istock

Ranskassa oli yli 1500 antisemitististä välikohtausta lokakuun 7. päivän ja marraskuun puolivälin välisenä aikana viime vuonna. Se on kolme kertaa enemmän kuin koko vuoden 2022 aikana.

Sen jälkeen kun Hamasin terroristit hyökkäsivät brutaalisti Israeliin 7. lokakuuta ja teurastivat noin 1 200 israelilaista miestä, naista ja lasta, antisemitististen hyökkäysten ja vihapuheiden aalto on pyyhkäissyt Ranskaa, jossa asuu Euroopan suurin juutalaisyhteisö (noin 440 000 henkeä) ja Euroopan suurin muslimiväestö (noin 6 miljoonaa henkeä).

Ranskan sisäministeriön tilaston mukaan lokakuun 7. päivää seuranneiden kuuden viikon aikana juutalaisiin kohdistui yli 1500 antisemitististä hyökkäystä. Teot vaihtelivat hautausmaiden häpäisemisestä antisemitistisiin graffiteihin ja banderolleihin, sosiaalisen median vihapuheesta ja uhkauksista väkivaltaisiin tekoihin. Myös juutalaisten omaisuuteen kohdistettiin vandalismia. Juutalaisiin kohdistuneiden viharikosten määrä oli kolme kertaa suurempi kuin koko vuoden 2022 aikana, uutisoi The Times of Israel.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

Pariisissa järjestettiin suuri antisemitismin vastainen mielenilmaus 12. marraskuuta 2023. Siihen osallistui yli 100 000 ihmistä. Moni olisi toivonut, että myös presidentti Macron olisi osallistunut tapahtumaan ja siten ilmaissut tukensa juutalaisille. Moni jäi myös kaipaamaan eri julkisuuden henkilöiden läsnäoloa ja tukea tärkeälle asialle, uutisoi The Guardian. 

Antisemitismin kasvaessa nopeasti moni Ranskan juutalainen suunnittelee muuttoa Israeliin. Joulukuussa Ranskassa järjestettiin useita tilaisuuksia, joissa annettiin tietoa ja neuvoja niille, jotka haluavat muuttaa Israeliin. Pariisissa, Marseillessa ja Lyonissa järjestettyihin tapahtumiin osallistui satoja ihmisiä.

Freddo Pachter koordinoi työkseen ranskankielisten maahanmuuttoa Israeliin. ”Niiden 17 vuoden aikana, jolloin olen koordinoinut ranskankielisten maahanmuuttoa Israeliin, en ole koskaan nähnyt näin suurta kysyntää”, Pachter sanoo The Times of Israel -lehdessä.

Aiemmin juutalaisvastaisten väkivaltaisuuksien jälkeen Ranskassa asuvia juutalaisia on muuttanut kaupunkien etnisesti sekottuneista lähiöistä kokonaan pois. Jotkut ovat muuttaneet Ranskasta Israeliin. Vuonna 2015 noin 8000 ranskalaista muutti Israeliin.

Juutalaisvastaisuus nostaa päätään myös muualla Euroopassa. Isossa-Britanniassa ja Saksassa on havaittu samaan tapaan kuin Ranskassa hälyttävää antisemitististen tekojen lisääntymistä Hamasin terrori-iskun jälkeen. Aiemmin antisemitismi oli tyypillisesti äärioikeistolainen ilmiö, mutta poliisin mukaan yksi kiivaan juutalaisvastainen ryhmä on muslimitaustaiset nuoret, jotka samaistuvat palestiinalaisiin uhreina, The Guardian -lehdessä todetaan.