Vivamon Lastenkylä järjestää leirejä pakolaislapsille

 

Yksin tulleet turvapaikanhakijalapset ja -nuoret elävät Suomessa ilman perheen tukea. Tukiverkon ryhmissä he käsittelevät raskasta elämäntilannettaan

Vivamon Lastenkylässä Lohjalla järjestetään leirejä Suomeen yksin saapuneille pakolaislapsille. Ohjelmassa on samaa puuhaa, jota leireillä yleensä harjoitetaan: uimista, nuotiolla istuskelua, jalkapalloa, leikkejä keskustelua sekä taidetunteja.

TV7 neliöb. 22.11.-7.12. MJa

– Vivamon Lastenkylän mottona on ”Hyvistä hetkistä hyvään elämään”. Emme voi hallita näiden nuorten tulevaisuutta, mutta voimme olla mukana tämän hetken ja tarjota heille iloa. Viime leirillä eräs nuori sanoi kokeneensa siellä onnellisimmat hetket koko Suomessa olonsa aikana, kertoo Lastenkylän toimintaa johtava Anna-Mari Kaskinen.

Leiriläisten lähtömaita ovat olleet muassa Somalia, Irak, Marokko, Afganistan ja Syyria. Iältään he ovat 12–17-vuotiasita.

– Olen nähnyt, miten toiveikkuus herää ja miten eri kulttuureista tulleiden kesken alkaa syntyä yhteisöllisyyttä. Näiden nuorten elämänrohkeus on ihailtavaa. Ilmeisesti juuri heidän omien rankkojen kokemuksiensa vuoksi monen ammattihaaveet liittyvät tehtäviin, joissa voisi tulevaisuudessa työskennellä muiden hyväksi, Kaskinen kertoo.

Nuoret edustavat eri uskontoja.

– Leirillä kukin voi harjoittaa omaa uskontoaan, mutta sitä ei sinänsä käsitellä. Uskonto saattaa kuitenkin tulla esiin keskusteluissa. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että nuoret voivat vetäytyä omiin huoneisiinsa rukoilemaan, Kaskinen kertoo.

Rahoitus on saatu kirkkohallitukselta sekä tukena eri säätiöiltä.

– On ollut ilo kertoa osallistujille, että Suomen kirkko tarjoaa heille tämän leirin. Selvästikin se on ollut myönteinen yllätys, jolla varmasti on jatkossa myönteistä vaikutusta asenteisiin, Kaskinen pohtii.

Leirejä on järjestetty Suomen Pakolaisavun Tukiverkko-hankkeen puitteissa. Mukana on ollut Pakolaisavun tukiverkkohankkeen työntekijä sekä vertaistukiohjaajia, jotka puhuvat nuorten omaa kieltä.

Tukiverkko-hanke on nyt päättymässä, mutta Kaskinen suhtautuu jatkoon toiveikkaasti.

– Sain juuri kuulla, että olemme saamassa rahoitusta ainakin seuraavan leirin toteuttamiseksi. Luotan siihen, että toiminnan tärkeys ymmärretään ja jatko turvataan.

– Tavoitteenamme on järjestää kaksi leiriä vuodessa, yksi kesällä ja yksi talvella.

Vivamo on Kansan Raamattuseuran loma- ja kurssikeskus. Lastenkylä toimii keskuksen yhteydessä.

Lue koko juttu tämän viikon Sanasta.