Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Vivamo täyttää 100 vuotta

 

Lohjalla sijaitseva Kansan Raamattuseuran loma- ja kurssikeskus Vivamo täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Juhlavuosi on täynnä tapahtumia.

Vuotta juhlistavat muiden muassa runsas raamattuopetus, valokuvakilpailu ja paikan historiasta kertova musiikkinäytelmä.

Vivamon juuret juontavat vuoteen 1916, jolloin paikan perustaja Karin af Björkesten osti alueen läheisen kartanon omistajalta. Hän empi ostopäätöstä, koska alue oli niin suuri. Rohkeutta päätökseen antoi erään ystävän lähettämä sana: ”Talo, joka rakennetaan tulee ylen suureksi.” Vuodet ovat osoittaneet sanan oikeaksi. Alueelle perustettiin raamattukoti Ruotsista ja Sveitsistä saatujen vaikutteiden innoittamana.

KRS Krito 10.-23.6.

Vuonna 1952 Vivamo lahjoitettiin Kansan Raamattuseuralle ja Vivamosta tuli tärkeä rippikoulujen ja nuorten leirien pitopaikka, ja muutenkin vilkas toimintakeskus.

Juhlavuoden teema on Kädet

– Juhlavuoden teema Kädet kertoo palvelevista käsistä koko Vivamon historian ajan, keskuksen johtaja Leena Broman toteaa.

Teema näkyy juhlavuoden ohjelmassa. Kesällä tuotetaan yhteistyössä Vivamon Raamattukylän kanssa Anna-Mari Kaskisen kirjoittama musiikkinäytelmä Kädet, joka kertoo keskuksen vaiheista ja vaikuttajista. Musiikin näytelmään on säveltänyt Jukka Salminen.

– Vivamon perustukset on laskettu Raamatun opetukselle ja rukoukselle, siksi juhlavuoden ohjelmassamme on entistä enemmän raamatunopetusta. Järjestämme esimerkiksi lähes joka kuukausi raamattuseminaarin, Leena Broman kertoo.

Niissä arvostetut tutkijat ja opettajat käsittelevät nykyajan kysymyksiä ja niiden suhdetta Raamattuun. Teemoina ovat esimerkiksi Raamatun luotettavuus, Raamatun ja tieteen suhde, kristitty työelämässä, suhde rahaan ja sodan ja rauhan kysymyksiin. Ensimmäisessä seminaarissa 23. tammikuuta alustajina ovat professori Lauri Thurén ja Jeesus-tutkija Matti Kankaanniemi aiheenaan onko Raamattu inhimillinen ja/vai jumalallinen kirja.

Kädet on teemana myös kaikille avoimessa valokuvakilpailussa 1.2.-30.6.2016. Kilpailun sadosta järjestetään syksyllä näyttely Lohjan pääkirjastoon.

Vaikuttavia elämyksiä

Vilkkaan kurssi- ja tapahtumatarjonnan ja rippileirien lisäksi Vivamo tunnetaan erityisesti Vivamon Raamattukylästä, jossa esitetään Raamatun teksteihin perustuvia näytelmiä. Ensi kesän uutuusnäytelmä kertoo apostoli Johanneksesta.

Lohjan kaupungin matkailupalvelu myönsi Vivamolle vuoden 2014 Vaikuttavin matkailuelämys -palkinnon. Sen kohteina olivat erityisesti Vivamon Raamattukylä, Lastenkylä ja alueella sijaitseva Hiljaisuuden puutarha.

www.vivamo.fi