Virsikirjauudistuksen valmistelu käynnistyy – asiantuntijana kuultu Pekka Simojoki pitää kanonisoitua, virallista teosta jo aikansa eläneenä

 
 

Kuva Pekka Simojoesta: Philippe Gueissaz

Kirkkohallitus aloittelee virsikirjauudistuksen valmistelua, jonka se sai tehtäväkseen toukokuussa kokoontuneelta kirkolliskokoukselta.

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa aletaan valmistella ja selvittää virsikirjauudistusta, josta Vihdin seurakunnan kirkkoneuvosto teki aloitteen.

Pekka Simojoki kertoo pitävänsä arvokkaana asiana uudistuksen suunnittelua ja panostusta kirkon musiikkielämään, mutta toivoo siitä nykyistä joustavampaa ja ajankohtaisempaa.

– Kasvavissa kirkoissa ja seurakunnissa eri puolilla maailmaa on otettu nykytekniikka avuksi: laulujen sanat heijastetaan screenille – samoin tilaisuuden kulku ja Raamatun tekstit.

Tämä on helppo ja huokea tapa saada laulujen ja virsien sanat kaikkien näkyville.

– Meilläkin jo useimmissa kirkoissa löytyy tähän mahdollisuus.

– Etu on siinäkin, etteivät katseet ole alas painettuina vaan eteen päin, jolloin näkee vähän muutakin kuin virsikirjan!

Mitä todennäköisimmin entiseen tapaan tuotettu virsikirja olisi vanhentunut heti painosta putkahdettuaan, sillä uusia, hienoja hengellisiä lauluja syntyy koko ajan, tiuhaan tahtiin.

– Niitä päästään tuoreina opettelemaan ja laulamaan, jos sanat ja sävelet heijastetaan screenille.

Edellisessä virsikirjauudistuksessa mukana ollut Simojoki tietää, miten raskas, kallis ja aikaa vievä prosessi oli seuloa kirkon eri instansseissa ”opillisesti oikeat laulut” virsikirjaan.

– Uuden virallisen virsikirjan sijaan voitaisiin Kirkkohallituksessa luoda järjestelmä, jossa esimerkiksi nettiä hyväksi käyttäen tuotettaisiin, koottaisiin ja jaettaisiin käyttökelpoista laulumateriaalia seurakuntien käyttöön, reaaliajassa. Se antaisi mahdollisuuden siihen, että uudistus olisikin jatkuva ja joustava prosessi, Simojoki visioi.

– Luotan kirkkoherroihin ja kanttoreihin sekä heidän ammatillisuuteensa niin, että laulujen valinta voitaisiin kirkon tilaisuuksissa jättää heidän kontolleen.

Huolta kustannuksista

Kirkolliskokous päätti toukokuussa antaa Kirkkohallituksen tehtäväksi virsikirjauudistuksen valmistelu- ja selvitystyön. Varsinaisesta uudistuksesta ei päätöstä tehty, eikä sille ylipäätään ole suunniteltu tarkkaa ajankohtaa.

Vihdin seurakunnan kirkkoneuvoston tekemässä aloitteessa todettiin, että nykyisen virsikirjan valmistelutyöhön kului aikaa noin kymmenen vuotta. Käyttöön se otettiin lähes neljäkymmentä vuotta sitten. Lisävihkostakin on laulettu pian kymmenen vuotta.

Nykyistä edellinen virsikirja oli käytössä vajaat viisikymmentä vuotta.

Toukokuisessa kirkolliskokouksessa aiheesta ja aloitteesta keskusteltiin vilkkaasti. Puheenvuoroissa nousi esiin huoli Kirkkohallituksen sekä seurakuntien vähenevistä resurssseista.

Kirkolliskokouksessa mahdollinen virsikirjauudistus kuuluu käsikirjavaliokunnan tehtäväkenttään.

Käsikirjavaliokunta on jo kuullut asiantuntijoina kirkkoneuvos Petri Määttää, muusikko Pekka Simojokea, kouluttaja Anna Pulli-Huomoa, asiantuntija Teija Tuukkasta, professori Timo Kiiskistä, Linnea Matilaista Jyväskylän seurakunnan nuorten vaikuttajaryhmästä ja Ilona Rantalaa Nuorten aikuisten vaikuttajaryhmästä.