Virsien veisuuta Jukka Tolosen ja Junnu Aaltosen johdolla

 

Huilisti Junnu Aaltonen ja pianon takana Jukka Tolonen virittivät sydämet virsien taajuudelle. Kuva Vuokko Vänskä

Lahden Ristinkirkkoon tiistai-iltana kokoontunut väki sai kokea karun harrasta tunnelmaa, kun kokeneet muusikot Junnu Aaltonen ja Jukka Tolonen soittivat ja lauloivat virsiä. Kuulijoille ei jäänyt epäselväksi, mistä evankeliumissa on kyse: synnit voi saada anteeksi Jeesuksen ristinkuoleman tähden. ”Kaikki loppuu aikanaan, armonsa ei milloinkaan”, Jukka Tolonen lauloi karhealla äänellä säestäen pianolla Junnu Aaltosen heläytellessä kultaista huiluaan. ”Oli mahtava ilta!” kuului monesta suusta, kun kansa valui ulos hämärään elokuun iltaan.
– Mun elämässä on tapahtunut valtava muutos. En olis hengissä, jollei muutosta olisi tapahtunut. Vähän yli viisi vuotta sitten olin vankilassa puukotuksesta. Olin puliukkotason narkomaani ja elin pimeän puolella täysin. Mutta kiitos Jumalalle. Hän saattoi minut synnintuntoon ja katumukseen, ja sain antaa elämäni Jeesukselle, muusikko Jukka Tolonen kertoi.

Suomalaisen musiikkimaailman huippukitaristin sormet eivät enää pystyneet viilettämään kitaran otelaudalla, mutta pianoa sormet kuitenkin tottelivat. Musiikki on yhä tallella luissa ja ytimissä.
– Haluan nyt tehdä musiikkia Herran kunniaksi. Hän on minut pelastanut, Tolonen todisti.

Fonisti Junnu Aaltonen pitää viisikymppisenä tapahtunutta uskoontuloaan love storyna.
– Hain elämään mieltä kaikkialta, joogasta ja sen sellaisesta. Mutta sitten tapahtui totaalinen muutos. Rakastuin Jeesukseen, Aaltonen sanoi.
Hän sanoo musiikkiinsa tulleen uskon myötä lempeyttä.
– Jeesuksen salaisuus on armo. Vaikka pimeys lisääntyy, niin myös kirkkaus lisääntyy. Jumalan valtakunnassa on kaikki hyvin, Aaltonen rohkaisi kuulijoitaan.

Jalohaukat leiri vko 2

Jukka Tolonen oli löytänyt virret vankilassa ollessaan. Johan Olof Wallinin vuonna 1816 sanoittama ja Elias Lönnrotin suomentama toisinto Etelä-Pohjanmaalta alkoi uudella tavalla elää myös Ristinkirkossa, kun Tolonen veisasi:

”Oi Herra, kuinka jouduinkaan näin kauas poluiltasi ja kuinka aina uudestaan teen vastoin tahtoasi! On vihollinen vietellyt ja oma tahto eksynyt maailman, synnin teille.
Armosi, jota tarjosit, pois työnsin ynseästi. Synnistä vaikka varoitit, vain jatkoin ylpeästi. En kuullut, Herra, ääntäsi, vaiensin omantuntoni. Niin paaduin pahuuteeni.
Kuitenkin kiitän sinua, oi Herra maan ja taivaan, kun vielä armon aikana toit minut tunnon vaivaan. Nyt auta armoon tarttumaan ja siihen yksin turvaamaan syntini kuorman alla. ”
(Virsi 287, säkeistöt 1-3)

Keski-Lahden seurakunnan ja Päijät-Hämeen Kansanlähetyksen järjestämä tapahtuma ”Usko kestää” jatkuu vielä tänä iltana.