Elämäntaito: Päivi Niemi: ”Hetken hyvä kannattaa maksimoida” Ihmisiä ja ilmiöitä: Suomen viihteessä kristinusko näkyy useimmiten joko ahdistavana uskontona tai mitäänsanomattomana harrasteluna

Ville Niinistö: Isot puolueet kiusaavat pieniä

 

Pääministeri Aleksander Stubb (kok) kuvaili Financial Timesin haastattelussa päättynyttä hallituskautta ”traumaattiseksi kokemukseksi”. Stubbin syyttäessä huonosta ilmapiiristä vasemmistoa vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö paljastaa Radio Dein haastattelussa, etteivät Kokoomus ja Sdp koskaan luottaneet yhteisellä hallitustaipaleella toisiinsa. Niinistön mukaan epäluottamus tarttui koko hallituksen työskentelyilmapiiriin eikä hallitus sitoutunut yhdessä sovittuihin arvoihin ja tavoitteisiin.

– Suurilla puolueilla on taipumus suhtautua meihin vähän pienempiin puolueisiin jopa kiusaamismentaliteetilla. Niin kauan kuin olemme hiljaa ja kiltisti – ja tehdään niin kuin he [isot puolueet] haluaavat – niin me ollaan kivoja, kuvailee vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö hallituksen ilmapiiriä Radio Dein haastattelussa.

Kun Yleisradio mittasi ministereiden suosiota kansan ja kansanedustajien kesken, ex-ympäristöministeri Niinistö sai huonomman arvosanan kansanedustajilta. Hän arvelee epäsuosion johtuvan siitä, että hän ajoi jääräpäisesti vihreille luvattuja asioita eteenpäin.

SRO Naistenpäivät neliöb. 25.-31.3.

– Halusimme osoittaa ihmisille, että vihreät saavat ympäristöarvoja ja uusiutuvaa energiaa, ihmisten sosiaaliturvan parantamista ja pienitulosten aseman parantamista eteenpäin. Saimme omia tavoitteitamme hallituksessa aika hyvin läpi, jos katsoo, mikä hallituksen politiikassa onnistui, arvioi vihreiden puheenjohtaja itse omaa työskentelyään.

Vihreiden tärkein ehto hallitukseen lähtemiselle oli, ettei uusia ydinvoimalupia myönnetä. Kun hallitus hyväksyi Fennovoiman ydinvoimaluvan muutoksen äänin 10-7, vihreät erosivat hallituksesta. Samalla päättyi Ville Niinistön ”undelmaduuni” ympäristöministerinä viime syyskuussa.

”Sitä oppi olemaan armollinen itselleen”

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö oli yhdeksän vuotta naimisissa Ruotsin vihreiden puheenjohtajan Maria Wetterstrandin kanssa. Yhteisiä lapsia on kaksi.

Ville Niinistö puhuu isyysvapaiden puolesta ja on näyttänyt esimerkkiä, että kansanedustajankin asemassa isyysvapaiden pitäminen on mahdollista.

– Pidin melkein puoli vuotta molempien lasten kanssa perhevapaata, ja täytyy sanoa, että en ole tavannut yhtään isää, joka katuisi sitä valintaa. Isät jotka tekevät sen valinnan ovat onnellisia ja iloisia.

Ville Niinistö kuitenkin myöntää kokeneensa vaativan työn yhdistämisen lapsiperheen arkeen haastavaksi.

– Ministeriaikana tulivat kyllä henkilökohtaiset rajat jaksamisessa vastaan siinä, että olin aika ylikuormittunut joitain aikoja.

Avioeron jälkeen Ville Niinistö on hoitanut lapsia vuoroviikoin. Perhe asuu Helsingissä ja Turussa.

– Minulle on ollut kokoajan ihan selvää, että en ole poissaoleva isä. Ministeriaikanakin käytin lapsiini aikaa – mutta täytyy myöntää, että se aiheutti sitten sitä, että joskus olin niin väsynyt, etten aina kyennyt olemaan parhaimmillani ja tekemään lasten kanssa asioita. Mutta sekin, että on läsnä, voi riittää. Sitä oppi olemaan armollinen itselleen.

Yhteiskunnallisen suvun Vihreä oksa

Ville Niinistön sukulaiset ovat yhteiskunnallisesti aktiivisia; äidin suvussa on paljon luonnonsuojelijoita ja kansakoulunopettajia, isä on kasvatustieteen professori Kari Niinistö ja sedästä Sauli Niinistöstä tuli Kokoomuksen kansanedustaja Ville Niinistön ollessa 11-vuotias. Kotona puhuttiin politiikkaa, arvostettiin väittelytaitoa ja kunnioitettiin sitä, että toinen on eri mieltä.

– Siinä mielessä oli luontevaa, että minusta tuli Vihreä. Ei ollut koskaan suvussa mikään ongelma, että ajattelen vähän eritavalla. Oltiin vaan tyytyväisiä, että on yhteiskunnallista kiinnostusta.

Ville Niinistö on saanut seurata, kuinka sedästä tuli valtiovarainministeri ja sittemmin presidentti. Vaikka puolue on eri, niin politiikan tekemisen tavassa hän myöntää setänsä olleen esikuvana.

– Arvostan häntä henkilönä ja hänen tapaansa tehdä politiikkaa syvästi. Ajatellaan itse asioita, eikä oteta oman puolueen perinteistä linjaa itsestään selvänä, vaan mietitään, mikä on oikeudenmukaista ja reilua. Olemme monissa asioissa sillä tavalla hyvin samanlaisia.

Sekä Ville että Sauli Niinistö harrastavat rullaluistelua. Yhdessä he eivät ole kuitenkaan luistelleet, vaikkakin joskus vitsailevat ottavansa vielä kisan keskenään. Toinen yhteinen harrastus on kirjoittaminen.

– Ehdottomasti haluan jossain vaiheessa kirjoittaa myös jotain vähän kaunokirjallisempaa, varmaan sitten politiikan kokemuksista. Meillä Niinistöillä on semmoiseen pohdiskeluun taipumusta.

Radio Dein vaalilähetykset

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö Vaaliekstrassa Kirsi Rostamon vieraana torstaina 9.4 klo 9.05, uusinta klo 13.05. Haastattelu löytyy myös lähetyksen jälkeen Radio Dein nettiarkistosta.

 
Dei, herätys, artikkeliban 7.2.- (1/2)