Yleinen: Arvio: Joulun ihme valkokankaalla 

Viime vuoden rauhannobelisti Denis Mukwege hyväntekeväisyyskampanjan suojelija

 

Denis Mukwege saapuu Suomeen Suomen lähetyslentäjien (MAF) koneella. Kuva: Hannu Happonen

Fidan Eväät elämään -kampanjan takana on vuoden 2018 rauhannobelisti, lääkäri Denis Mukwege. Pop-kanteletar Ida Elina puolestaan tukee kampanjaa tunnuskappaleen, musiikkivideon ja hyväntekeväisyyskonsertin avulla.

Suomalainen lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fida International on saanut tämän vuotisen Eväät elämään -kampanjansa suojelijaksi vuoden 2018 rauhannobelisti Denis Mukwegen. Kongon demokraattisessa tasavallassa lääkärinä toimiva Mukwege tunnetaan työstään raiskattujen naisten auttajana. Mukwegen perustamassa Panzin sairaalassa Kongossa on hoidettu kymmeniä tuhansia raiskattuja naisia.

Sodankäynnin välineenä Kongossa käytettävät raiskaukset ovat kohdistuneet viime vuosina yhä useammin myös lapsiin. Suuri osa raiskatuista lapsista vammautuu vakavasti.

Fida Neliöb. vkot 49-50. MJa

– Olemme hoitaneet tuhansia raiskattuja lapsia. Aluksi potilaat olivat vain aikuisia. Viimeisen viiden vuoden aikana potilaiden joukossa on ollut jopa vauvoja, Mukwege kertoo.


Kannel soi Kongon lapsille


Uniikista ja perkussiivisesta kanteleensoittotyylistä tunnettu pop-kanteletar Ida Elina on säveltänyt ja sanoittanut Eväät elämään -kampanjalle tunnuskappaleen Saman taivaan alla, josta on tehty myös musiikkivideo. Yritykset Kontio, Halpahalli ja Jari-Pekka lahjoittavat kampanjalle 10 senttiä jokaista musiikkivideon YouTube-näyttökertaa kohden 19.5.2019 saakka.

– Oma lapseni Elle on nyt yksivuotias, ja tuntuu todella järkyttävältä, millä tavalla lapset Kongossa kärsivät. Vasta äitinä on ymmärtänyt, miten avuttomia pienet lapset ovat, Ida Elina toteaa.

Ida Elina esiintyi äitienpäivänä Helsingin Savoy-teatterin hyväntekeväisyyskonsertissa Kongossa elävien lasten hyväksi.

– Minussakin elää pieni maailmanparantaja. Vaikka murheet ovat maailmassa todella suuria, on lohdullista tietää, että pienelläkin avulla on paljon merkitystä, Ida Elina toteaa.

Syrjintää sissisodan keskellä


Fida on yksi harvoista suomalaisjärjestöistä, jotka pystyvät yhä tekemään työtä konfliktien runtelemassa Kongossa. Fidan kumppanina on Kongossa CEPAC-helluntaikirkko.

Eväät elämään -kampanjalla autetaan Kongossa Pohjois-Kivun alueella eläviä vammaisia ja sodan vammauttamia lapsia pääsemään kouluun. Vammaiset ja vammautuneet lapset kärsivät Kongossa kaksin verroin – sekä vuosikymmeniä kestäneestä sissisodasta että sydäntä särkevästä syrjinnästä.

– Haluaisin pyytää suomalaisia muistamaan Kongossa kärsiviä. Voitte saada aikaan muutoksen, Mukwege toteaa ja kiittää suomalaisia tuesta Kongossa elävien lasten hyväksi.


Saman taivaan alla -musiikkivideo:
https://youtu.be/YA4cQ7b3FHQ