Yleinen: Arvio: Joulun ihme valkokankaalla 

VIA-oratorion ensiesitys kuullaan Naantalissa 7. kesäkuuta

 

Oratorion johtaa Osmo Vänskä. Kuva: Ann Marsden

Säveltäjä Olli Kortekankaan VIA-oratorio saa ensiesityksensä Naantalin Musiikkijuhlilla 7. kesäkuuta. Kirkkohallitus on tilannut laajan teoksen reformaation merkkivuoden ja Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

VIA-oratorio on tehty viidelle solistille, kaksoiskuorolle, uruille ja orkesterille. Ensiesityksessä Naantalin kirkossa kello 19 laulavat solisteina sopraano Suvi Värynen, mezzosopraano Melis Jaatinen, tenori Tuomas Katajala, baritoni Ville Rusanen ja basso Nicholas Söderlund. Kuoroina ovat EMO Ensemble ja Key Ensemble, urkurina Kari Vuola ja orkesterina Sinfonia Lahti. Esityksen johtaa Osmo Vänskä.

Aihepiiri ja tekstit ovat pääsiäisjaksolta

VIA-oratorion aihepiiri ja tekstit keskittyvät pääsiäisjakson loppupuoleen, pitkäperjantaista helluntaihin. Teoksessa viitataan kuitenkin myös muihin kirkkovuoden vaiheisiin, sillä kirkkovuosi on kokonaisuus, jonka tapahtumat liittyvät toisiinsa sekä tarinallisesti että sisällöllisesti.

Ajatushautomo Kompassi Neliöb. 13.11.-10.12. MJa

Kirkkohallituksen musiikkiasiantuntija Teija Tuukkanen kertoo, että teoksen teksteissä käytetään suomea, ruotsia, englantia ja latinaa, ja siinä on tekstejä Raamatusta, muutamalta runoilijalta, Kirsti Simonsuurelta, Pia Perkiöltä ja Meena Alexanderilta, sekä latinankielisistä hymneistä. Lisäksi siinä on tekstiä ja melodiaa vuoden 1701 virsikirjan virsistä 159 ja 106 sekä nykyisestä virrestä 124.

”Koraaliosuudet on sävelletty sellaisiksi, että niitä voidaan käyttää myös itsenäisinä teoksina ja on ajateltu, että niitä voitaisiin seurakunnissa käyttää kuorojen ohjelmistossa. Siinä on myös itsenäisiä urkuvälisoittoja, joita voidaan käyttää erillisinä kappaleina”, Tuukkanen sanoo.

VIA-oratorion taltiointi Naantalin musiikkijuhlilta kuullaan YLE Radio 1:llä 8. kesäkuuta kello 19.