Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Verottajan tulkinta upotti Kirkon Ulkomaanavun hävikkiruokakaupan

 
We foodissa ruokaa järjestelevä nainen.

WeFoodin myymälän toimintaan on osallistunut satoja vapaaehtoisia. Kuva: KUA

Kirkon ulkomaanavun vuonna 2018 helsinkiläiseen kauppakeskus Rediin avaama hävikkiruokakauppa WeFood laittaa lapun luukulle heinäkuun lopussa. Syy löytyy verottajan linjauksesta, jonka mukaan hävikkiruokauppa on veronalaista toimintaa.

Verottajan linjauksen mukaan WeFood joutuu maksamaan lahjoitettujen tuotteiden myynnistä arvonlisäveroa.

Kirkon Ulkomaanapu kertoo tiedotteessaan, että avustusjärjestö yritti löytää erilaisia tapoja tehdä WeFoodin toiminnasta kannattavaa verottajan päätöksen jälkeen, mutta ratkaisut eivät tuottaneet positiivista tulosta.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Kauppakeskus Redissä sijaitseva WeFood -myymälä suljetaan lopullisesti heinäkuun päätteeksi.

WeFood kertoo saaneensa koko toimintansa ajan hävikkiruoan lahjoituksina yhteistyökumppaneiltaan. Tavaroiden nouto on hoidettu avustusjärjestölle sponsoroidulla sähköisellä pakettiautolla. Ajoneuvon kustansivat yritykset, jotka ilmoittivat haluavansa tukea ilmastonmuutoksen torjuntaa.

Suomen tuoreen kansallisen ruokahävikin vähentämisen tiekartan tavoitteena on auttaa tunnistamaan keskeisiä ratkaisuja ruokahävikin vähentämiseksi.

”Päämääränä on myös täsmentää ja konkretisoida ratkaisuja ja ideoita. Pyrkimyksenä on, että jatkossa olemassa olevat hävikkiratkaisut tunnistetaan ja niitä seurataan osana hävikkitiekarttaa”, Luken tiekartassa sanotaan.

Hävikkiruokakauppa WeFood sanoo onnistuneensa vähentämään hävikkiruokaa Suomesta 400.000 kiloa.

Kirkon Ulkomaanapu on pitänyt toimintaa tärkeänä osana ilmastonmuutoksen torjunnassa ja ympäristötietoisuuden levittämisessä Suomessa. Myymälän toimintaan on järjestön mukaan osallistunut satoja vapaaehtoisia.