Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Kauppa käy kaksi vuotta toimineessa Kirkon Ulkomaanavun hävikkiruokakaupassa

 

Lähes kaksi vuotta sitten avattiin kauppakeskus Redissä Helsingissä Suomen ensimmäinen hävikkiruokakauppa WeFood. Kirkon Ulkomaanavun ylläpitämän myymälän tavoitteena on vähentää ruokahävikkiä.

Kirkon Ulkomaanavun ylläpitämä WeFood-myymälä tarjoaa kuluttajille edullista, muutoin jätteeksi päätyvää hävikkiruokaa. Kaupan tuotevalikoimassa on tuotteita, joiden päivämäärä on umpeutumassa tai jotka eivät esimerkiksi pakkausvirheestä tai muusta syystä kelpaa normaaliin jälleen myyntiin. Kaikki tuotteet ovat kuitenkin syömäkelpoisia.

Hävikkikaupan toiminta perustuu elintarvikealan toimijoilta saatuihin tuotetoimituksiin. Mukana yhteistyöringissä on muun muassa Apetit, Heinon tukku, Meira, Moilas ja Orkla.

Dei, suomigospel, neliöb. 11.-17.6.

Hävikkiruokakaupan tarkoitus on tukea Kirkon Ulkomaanavun kehitystyötä.

Ensimmäisen toimintavuoden aikana WeFood-myymälän kautta vähennettiin hyödyntymättömän ruokajätteen määrää 93 500 kilolla, mikä on lähes tuplasti tavoitteeseen 50 000 kiloa nähden, kerrotaan Kirkko ja Kaupunki -mediassa. Kaikkiaan suomalaisessa ruokaketjussa hävikiksi päätyy vuosittain 400-500 miljoonaa kiloa ruokaa.

WeFood-myymälä toimii pääasiassa vapaaehtoisvoimin. Myymälää ja tuotetoimituksia pyöritetään 150 vapaaehtoisen voimin.

Kirkon Ulkomaanavun verkkosivuilla kerrotaan, että syyskuussa 2018 avatussa kaupassa on riittänyt asiakkaita. Erityisesti kasvikset, kasvispakasteet ja kasvipohjaiset tuotteet ovat asiakkaiden suosiossa.

WeFood-hävikkiruokakauppa perustuu Kirkon Ulkomaanavun tanskalaisen sisarjärjestön DanChurchAidin konseptiin. Tanskassa WeFood-kaupat ovat olleet menestys. Liikkeitä on siellä toiminnassa yhteensä kolme. Hankkeen voitot lahjoitetaan Kirkon Ulkomaanavun kehitysyhteistyöhön. Kirkon Ulkomaanapu on saanut hankkeelle rahoitusta yhä käynnissä olevalla joukkorahoituskampanjalla.