Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Vatikaani kieltäytyy hautaamasta natsien sotarikoksista tuomittua

 

Natsien sotarikoksista tuomittu Erich Priebke kuoli Roomassa viime viikolla satavuotiaana. Nyt kiistellään, mitä ruumiille pitäisi tehdä. Priebken lapset haluaisivat isälleen katoliset hautajaiset, mutta Vatikaani kieltäytyy hautaamasta sotarikoksista tuomittua kirkollisesti.

Erich Priebke eli Argentiinassa lähes 50 vuotta sodan jälkeen. Maa kuitenkin kieltäytyy vastaanottamasta entisen SS-upseerin ruumista.

Vatikaani torjuu kirkolliset hautajaiset, eikä sopivaa hautausmaatakaan ole löytynyt. Yhtenä mahdollisena paikkana oli pidetty sodanaikaista saksalaista hautausmaata läheisessä Pomeziassa. Alueen viranomaiset eivät kuitenkaan halua ruumista, koska haudalle voisi tulla uusnatseja.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

Vain yksi pappi, Antonio Curcio, on luvannut huolehtia hautajaisista, jos ne järjestetään yksityistiloissa.

– On todettu, ettei Priebken hautajaisia voida järjestää kirkossa. Jos perhe pyytää yksityistä seremoniaa kotioloissa… ei sitä voida kieltää keneltäkään kristityltä, hän sanoi Il Messaggero -lehdelle.

Priebke pidätettiin Argentiinassa 1990-luvulla ja luovutettiin Italiaan oikeudenkäyntiä varten. Hänet tuomittiin elinkautiseen vankeuteen osallisuudesta Roomassa vuonna 1944 tehtyyn joukkomurhaan, jossa kuoli 335 ihmistä. Heistä 75 oli juutalaisia.

”Haudalle tulisi fanaatikkoja”

Priebke kärsi rangaistustaan kotiarestissa, johon hänet oli päästetty ikänsä ja heikon kuntonsa takia.
Priebken talon luokse on tuotu kukkia kuoleman johdosta. Lisäksi läheiseen seinään on piirretty hakaristi ja kirjoitettu ”Priebken muistolle”.

Natseja jäljittävän Simon Wiesenthal -keskuksen mukaan ruumis pitäisi toimittaa Saksaan, jossa lait estäisivät uusnatseja kokoontumasta, ja tuhkata. Uhrien omaiset ovat samaa mieltä.

– Tuhkat tulisi päästää tuulen vietäviksi, ja hänet pitäisi unohtaa. Jos hänet haudattaisiin Roomaan, haudalle tulisi fanaatikkoja, sanoi isänsä joukkomurhassa menettänyt Amedeo Tedesco Il Messaggero -lehdelle.

Priebken asianajaja Paolo Giachini uhkasi puolestaan järjestää hautajaiset vaikka Villa Borghesen puistossa tai kadulla, ellei kirkko hyväksy muuta ratkaisua.

– Hänen lapsensa haluavat katoliset hautajaiset. He haluavat, että heidän isänsä – joka oli aina kristitty mies – toiveita kunnioitetaan.

 

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)