Vapaus ei ole itsestäänselvyys

 

Yhteiskuntakriitikko ja tietokirjailija Os Guinness väittää, että Eurooppa ja Yhdysvallat ovat hukanneet niiden vahvan uskonnonvapauden kunnioittamisen perinteen. Hän kehottaa kristittyjä ajamaan kaikkien omantunnonvapautta, sillä se on avain rauhanomaiseen ja oikeudenmukaiseen yhteiskuntaan.

Kristityt, erityisesti evankelikaalit, ovat puhuneet paljon uskonnonvapauden puolesta. Os Guinness muistuttaa, että vapaus sinänsä ole kristittyjen keksintö, vaan se kuuluu ihmisyyteen ja on Jumalan lahja ihmisille.

– Jumala teki meidät vastuullisiksi ja vapaiksi. Hän odottaa meiltä vapaaehtoista ylistystä. Hän ei pakota meitä kuuliaisuuteen.

Perheniemi neliöb. 1.9.- MJa

Koska vapauden kaipuu kuuluu ihmisyyteen, meidän ei pitäisi olla epätoivoisia yhteiskunnallisten muutosten suhteen.

– Meidän tulee aloittaa Euroopasta ja Yhdysvalloista. Meillä on perinne ja periaatteet. Valitettavasti olemme hukanneet ne. Ihmisten uskonnonvapautta poljetaan tasa-arvon nimissä.

– Seuraava askel on mennä kommunistisiin maihin, jotka tällä hetkellä kieltävät omantunnonvapauden, mutta jotka ovat sisäisissä vaikeuksissa. Kahdenkymmenen vuoden kuluttua nämä maat saattavat olla avoimempia, Guinness arvioi.

– Todellinen haaste on islam. Näen islamin hengellisesti ja kulttuurillisesti niin vaikutusvaltaisena, että islamilaisten maiden muutos voi kestää viisikymmentä tai sata vuotta. Meidän täytyy olla pitkäjänteisiä eikä olettaa muutosten tapahtuvan hetkessä, Guinness arvioi.

Os Guinness oli yksi viime kesänä julkaistun Yleismaailmallisen omantunnon vapauden peruskirjan (The Global Charter of Conscience) laatijoista (linkki peruskirjaan tässä). Guinness on julkaissut kolmekymmentä kirjaa yhteiskunnallisista ja uskonnollisista aiheista.

Lue lisää Os Guinnessin ajatuksista tämän viikon Uudesta Tiestä (27/2013).