Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Vapaaehtoiset partiokonkarit tarjoavat lapsille elämyksiä

 

Köytökset tulevat leirirakentelussa tutuiksi. Kuva: Jukka Tuomela

Yleinen valokuva suurilta partioleireiltä on joukko iloisia lapsia pitämässä hauskaa luonnon keskellä, retkeilemässä tai kuuntelemassa Raamatun opetusta. Usein kuitenkin unohtuu, että luonnossa leiriytymisen mahdollistavat kymmenet vapaaehtoiset, jotka jo paljon ennen leirin alkamista ovat valmistelleet leiriä, kehittäneet ohjelmia, miettineet ruokia ja paljon, paljon muuta. Ilman näiden ”konkaripartiolaisten” ja vapaaehtoisten monille näkymätöntä työtä partioleirit olisivat vain unelma.

Huolellisesti suunniteltu

Versopartiolaiset järjestävät ensi kesänä suurleirin Taipalsaaren Kyläniemessä. Versot kokoontuvat 24.7.–1.8. pidettävän Helpeen helistäjä -leirin kaltaisille suurleireille joka kolmas tai neljäs vuosi. Leirille odotetaan noin 500 osanottajaa. Ennakkoilmoittautumisajan päättyessä pari viikkoa sitten leiriläisiä oli jo yli puolet odotetusta vahvuudesta.

– Suurleirin huolto on yksi toiminnoista, joka näkyy leiriläisille usein vasta silloin kun se puuttuu tai ei toimi: vessat täyttyvät, saunat ovat kylmiä tai ruoka loppuu kesken, kun joku unohti käydä kaupassa. Huoltoa aletaankin suunnitella ainakin vuosi ennen leiriä, huoltopäällikkö Jukka Tuomela kertoo.

IK-opisto Neliöb. 17.-30.6.

Helpeen Helistäjä -leirille ominaista on huomattava leirirakentamisen tarve. Koska alueella ei ole kuin muutama katos ja rakennus, leirille tarvitaan keitto- ja ruokailukatoksia, pöytiä, penkkejä, telttoja eri toiminnoille ja toimintapisteille sekä ohjelmarakennelmia.

– Käytännössä kaikki puurakennelmat tehdään alueelta harvennettavista roskapuista ja naulojen sijasta käytetään partiomaiseen tapaan narusidoksia. Leirille on suunniteltu myös paljon hienoa toimintaa ja näiden toimintapisteiden rakentaminen kuuluu myös huollon tehtäviin. Kaikki ruokajätteet kompostoidaan ja kierrätettävä jäte kerätään talteen, Tuomela toteaa.

Rakentajia ja purkajia

Suurleiri alkaa sitä edeltävällä rakennusleirillä ja päättyy purkuleiriin. Kolmen vuorokauden pituisen rakennusleirin aikana 
pystytetään koko kylä.

Leiri jaetaan kahteen vartioalaleiriin, kahteen sudenpentualaleiriin sekä perheleiriin.
– Alaleireissähän itse leiri tapahtuu ja leirillä kisaillaan alaleirien välillä niin rakentamissa kuin ruuassa – unohtamatta sopivaa leirijäynäilyä. Alaleirien kilpavarustelu voidaan aloittaa jo rakennusleirin aikana, kunhan rakentajia löytyy, Suomen Vapaakirkon Nuoret ry:n versosihteeri Ari Kastepohja linjaa.
– Leiri puretaan kertarysäyksellä. Purkuleiri kestää yhden yön yli.

Paikalliset versolippukunnat kuuluvat alueelliseen partiopiiriin niin kuin muutkin partiolippukunnat ja sitä kautta Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry-rf:ään, jonne he maksavat myös jäsenmaksunsakin. Suomen Partiolaiset ry:n kautta versot kuuluvat maailmanlaajuiseen partiojärjestöön. Noin 80 prosenttia suomalaisista partiolippukunnista toimii evankelis-luterilaisen kirkon yhteydessä. Versopartiolippukunnat ovat osa vapaaseurakuntien lapsi- ja varhaisnuorisotyötä.

 

 
Päivä artikkelibanneri 11.3.- 2024